КСУ розгляне конституційність утворення та ліквідації районів

Автори конституційного подання, зокрема, вважають, що, здійснивши укрупнення окремих районів, парламент обмежив право на доступ до суду, оскільки "важливими елементами доступності суду як інституції є територіальна наближеність суду та стабільність судової системи".

Конституційний суд України відкрив конституційне провадження у справі щодо конституційності постанови Верховної Ради про утворення та ліквідацію районів.

Читайте такожУ Боснії назвали умову повернення Україні подарованої Лаврову ікони

Про це у своєму Telegram-каналі повідомила постійний представник парламенту в Конституційному суді, заступник голови Комітету ВР з питань правової політики, народний депутат від "Слуги народу" Ольга Совгиря.

"Ухвалою колегії суддів Конституційного суду відкрито конституційне провадження у справі щодо відповідності Конституції України (конституційності) постанови Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року №807-ІХ за конституційним поданням 49 народних депутатів України від 20.10.2020", - написала депутат.

Вона нагадала, що автори конституційного подання наводять такі аргументи: оскаржуваною постановою змінено елементи територіального устрою, який може визначатися виключно законами; здійснивши укрупнення окремих районів, ВР обмежила право на доступ до суду, оскільки "важливими елементами доступності суду як інституції є територіальна наближеність суду та стабільність судової системи".

Крім того, автори подання вважають, що з ухваленням цієї постанови ВР також створила правову невизначеність щодо територіальної юрисдикції місцевих судів.

У поданні також заявлено клопотання про визнання провадження в цій справі невідкладним "з метою мінімізації наслідків, які можуть бути завдані постановою".

Постанова "Про утворення та ліквідацію районів": що відомо

  • 17 липня 238 народних депутатів проголосували за постанову "Про утворення та ліквідацію районів" (реєстраційний номер 3650).
  • Член комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін на засіданні парламенту повідомив, що згідно з документом, утворено в Автономній Республіці Крим та областях 138 районів (з них 17 на тимчасово окупованій території АРК, Донецької та Луганської областей).
  • Пізніше в коментарі журналістам він зазначив, що під час виступу з трибуни парламенту він помилився, бо йдеться про утворення 136 районів.
  • Того ж дня лідер фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко заявила, що народні депутати її фракції звернуться з поданням до Конституційного суду щодо неконституційності постанови "Про утворення та ліквідацію районів".
  • "Цим рішенням влада, по суті, закладає ядерний вибух під Україну й розриває її на шматки. Нічого спільного з децентралізацією це не має. Це позбавлення людей їхніх прав і обмеження їхніх можливостей", - заявила Тимошенко. Тимошенко вважає, що ухвалена постанова прямо суперечить рішенню КС від 2001 року та порушує чотири статті Конституції.