Мовний омбудсмен прокоментував скандал навколо медалістки Ярослави Магучіх

На його переконання, спортсмени мають "тримати високий рівень відповідальності за країну".

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь прокоментував ситуацію навколо української спортсменки Ярослави Магучіх, що стала бронзовим призером Олімпіади в Токіо зі стрибків у висоту. Її розкритикували за фото з російською атлеткою Марією Ласіцкене.

Як пояснив Кремінь в ефірі каналу "Україна 24", українські спортсмени на міжнародних змаганнях мають "тримати високий рівень відповідальності за країну".

"Що стосується спортивної дипломатії, на цю тему ми зустрічалися не тільки зі спортсменами, але і з міністром молоді та спорту Вадимом Гутцайтом. Говорили в якому контексті - що під час проведення і участі в офіційних брифінгах і пресконференціях все-таки громадяни України зобов’язані користуватися державною мовою і тримати високий рівень відповідальності за країну, яка їх відрядила на знакові змагання планетарного масштабу, — розповів омбудсмен.

За його словами, зустріч з Гутцайтом мала декларативний характер.

На питання, чи засуджує він вчинок спортсменки, Кремінь відповів, що не поділяє "принципів обіймів, рукостискань і багато чого іншого в публічній площині під прапором України".

Водночас він наголосив на важливості спортивної дипломатії.

"Ніхто цьому питанню не приділяв окрему увагу, а дарма. Хоча я помічаю, що принаймні використання державної мови нашими спортсменами має іншу якість. Погано, що про це говорить уповноважений або ще хтось, важливо, щоб це було питанням світогляду і свідомості. Перед Євро-2020 я зустрічався з головою Асоціації українського футболу, і ми побачили, що в більшості своїй спортсмени почали краще і більше говорити українською", - підсумував він.

Читайте такожНавіщо вмочати олімпійську бронзу в інформаційний бруд

Cкандал навколо Магучіх та Ласіцкене

19-річна легкоатлетка Ярослава Магучіх стала в суботу бронзовою призеркою Олімпіади в Токіо зі стрибків у висоту.

Згодом у мережі з'явилися фото, на яких українка позує з російською атлеткою Марією Ласіцкене одразу після змагань, остання тримала прапор Олімпійського комітету Росії.

В Міністерстві оборони України прокоментували обійми Магучіх з росіянкою. За словами заступниці міністра оборони України Ганни Маляр спортсмени, які представляють Україну на міжнародних змаганнях, повинні розуміти, що триває російсько-українська війна, і це накладає певні обмеження та відповідальність.

Також заступниця глави Міноборони підтвердила, що бронзова призерка Олімпійських ігор в Токіо Магучіх дійсно є молодшим лейтенантом ЗСУ. До складу української збірної ввійшли 60 армійських спортсменів.