Угорщина досі не розблокувала засідання комісії Україна - НАТО – Столтенберг

Генеральний секретар НАТО сподівається, що це питання вдасться врегулювати.

Генеральний секретар Організації північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг заявляє, що питання блокування Угорщиною засідань комісії Україна - НАТО на вищому рівні досі не врегульовано.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Столтенберг сказав під час онлайн-брифінгу напередодні зустрічі міністрів оборони країн-членів Альянсу, що відбудеться у форматі відеоконференції 17-18 червня.

Читайте також"Змушені вживати заходів": у Кремлі відреагували на набуття Україною статусу партнера НАТО

Зокрема, Столтенберга запитали, чи долучення України до програми розширених можливостей НАТО означає, що Угорщина скасувала вето на проведення зустрічей міністерського рівня в рамках комісії Україна - НАТО.

"Країни-члени НАТО вирішили надати Україні статус партнера розширених можливостей. Україна довела, що є дуже цінним партнером для НАТО", - заявив Столтенберг і додав, що Альянс співпрацює з Україною за багатьма напрямами.

Він додав, що статус партнера розширених можливостей є шляхом для подальшого поглиблення партнерства НАТО і України.

"Щодо питання міністерських зустрічей в рамках комісії Україна-НАТО – це питання ще не вирішено. Тож, ми це питання усе ще вирішуємо, і я сподіваюсь, що ми знайдемо шлях урегулювати його", - заявив Столтенберг.

Як повідомляв УНІАН, 29 травня міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що блокування засідання комісії Україна - НАТО на високому рівні пов’язане з українським освітнім законодавством та з законом про мову.

Угорський міністр зауважив, що між Угорщиною та Україною залишаються суперечливі питання, які стосується освіти і використання мови угорської меншини на території України.

За його словами, протягом червня три спільні комісії України та Угорщини мають узгодити кроки, які вирішать суперечливі питання у відносинах двох країн.

12 червня Альянс визнав Україну учасником партнерства розширених можливостей. Серед іншого, Україна отримає можливість поглибленого і швидкого обміну розвідувальними даними з країнами-членами НАТО, обіймати посади в штаб-квартирі та командних структурах Альянсу, планувати операції НАТО тощо.