Депутатка розповіла про шанси України усунути росіян від сесій ПАРЄ

За її словами, Росія наразі лідирує за кількістю випадків порушення прав людини.

Депутатка зі «Слуги народу» Леся Забуранна окреслила перспективи ініціативи України оскаржити повноваження російської делегації у складі Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ).

Про це вона повідомила в ефірі Україна 24.

Читайте такожУ ПАРЄ відмовилися обговорювати порушення прав людини в окупованому Криму - ЗМІ

За її словами, Росія наразі лідирує за кількістю випадків порушення прав людини.

«Річ у тому, що Росія безпосередньо порушує 35 резолюцій Ради Асамблеї, відповідно вона є рекордсменом щодо порушення прав людей. Згідно з регламентом Ради Європи дану ініціативу можна направити на дослідження в комітети, якщо це підтримають 30 делегатів із 5 країн. Ми отримали підтримку 38 делегатів», – пояснила депутатка.

Забуранна зауважила, що 38 делегатів, які підтримали Україну, є доволі високим показником з огляду на нинішній формат сесії через пандемію – коли «ще не всі делегати були ознайомлені з правилами голосування».

«Зараз, відповідно до регламенту Ради Європи, впродовж 24 годин моніторингові комітети готують відповідну доповідь, і регламентний комітет готує бачення цієї ситуації», – відповіла вона.

Зимова сесія ПАРЄ відбувається 25-28 січня у Страсбурзі.

Читайте такожУ ПАРЄ відмовилися обговорювати порушення прав людини в окупованому Криму - ЗМІ

Оскарження повноважень російської делегації у ПАРЄ: які підстави

Під час відкриття сесії українські депутати та парламентарі з Литви, Латвії, Естонії та Грузії планували ініціювати процедуру оскарження повноважень делегації Росії, писало видання DW

Згідно з регламентом ПАРЄ, причинами для оскарження можуть бути процедурні проблеми або істотні підстави. Такими вважаються порушення статті 5 Статуту Ради Європи, у якій йдеться про те, що кожна країна-член має поважати принцип верховенства права та гарантувати всім своїм громадянам захист їхніх прав та основних свобод.

Тепер, після оскарження повноважень делегації РФ, це рішення мають розглянути Моніторинговий комітет і Комітет з питань правил і процедур (регламентний) асамблеї. Моніторинговий комітет має впродовж 24 годин підготувати звіт і відзвітувати перед делегатами про ситуацію з дотримання прав людини в Росії, а регламентний комітет - підготувати висновок щодо оскарження повноважень.

Російська делегація в ПАРЄ

У квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму.

У зв'язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політики назвали шантажем.

25 червня 2019 року ПАРЄ прийняла резолюцію, якою скасувала чинний механізм запровадження санкцій проти делегацій.

26 червня в Асамблеї підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації РФ без запровадження будь-яких санкцій. Це дозволило Росії повернутися до сесійної зали ПАРЄ, і вона відновила сплату внесків.