ПАРЄ підтвердила повноваження делегації РФ попри оскарження декількох країн

Шість країн оскаржували повноваження делегації, посилаючись на що останні вибори до Держдуми РФ не були вільними.

Парламентська асамблея Ради Європи проголосувала за підтвердження повноважень делегації Російської Федерації.

Про це повідомили у постійній делегації ВРУ у ПАРЄ.

"ПАРЄ проголосувала за підтвердження повноважень делегації Російської Федерації: за - 97, проти - 41, утримались - 4", - повідомили в делегації України.

Члени української делегації наголошують, що під час розгляду питання Росія займалася шантажем, погрожуючи виходом з Асамблеї і припиненням внесків.

"Усі поправки, що подавались українською делегацією чи у співавторстві з колегами з Балтік+ про обмеження прав росіян в ПАРЄ були відхилені залом", - йдеться в повідомленні.

Водночас ПАРЄ включила в текст резолюції з цього питання заклики до відведення російських військ від кордонів України, негативні оцінки дій РФ, які загрожують безпеці в Європі тощо. 

Українська делегація нагадала, що голові російської делегації та віце-спікерові Державної думи РФ Петру Толстому не вдалося стати віце-президентом ПАРЄ. У цьому вбачають сигнал для Росії.

"Росії знову надали шанс для діалогу, але вкотре такого діалогу не буде, і сподіваємось що рішення проти пана Толстого - це вже певний поступ до зміни духу "діалогу" в Асамблеї з РФ, яка тільки погіршує ситуацію з правами людини і демократією з року в рік", - наголосили в делегації.

Оскарження повноважень делегації РФ в ПАРЄ

Литовський депутат Емануеліс Зінгеріс заявив, що хоче оскаржити повноваження російської делегації. За його словами, парламентські вибори в Росії, які відбулися у вересні 2021 року, "не були вільними і справедливими". Тому, на думку литовського депутата, "російська делегація не є легітимною".

Членкиня української делегації, нардеп з фракції "Слуги народу" Євгенія Кравчук теж виступила з оскарженням повноважень російської делегації. Вона заявила, що у Росії обрання депутатів за списками політичних партій на загальнонаціональних виборах до Державної думи включають голоси з незаконно окупованої і анексованої території Криму. 

Загалом повноваження делегації РФ оскаржували представники шести країни - України, Латвії, Литви, Естонії, Грузії та Польщі.

24 січня у ПАРЄ розпочали процедуру оскарження повноважень делегації депутатів Державної думи Російської Федерації.

Вас також можуть зацікавити новини: