Перша розмова Зеленського та Байдена: у МЗС розповіли про підготовку

Питання першого контакту між президентами України та США буде опрацьоване дипломатичними каналами.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявляє, що дату для першого контакту президента України Володимира Зеленського і президента США Джо Байдена поки не визначено.

Читайте такожШмигаль наступного тижня відвідає штаб-квартиру НАТОЯк передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба сказав у програмі "Суботнє інтерв'ю" на Радіо Свобода.

Міністр зазначив, що спочатку треба домовитися про телефонну розмову президентів, а потім на неї очікувати.

Кулеба повідомив, що обговорив це питання з державним секретарем США Ентоні Блінкеном.

"Пан Блінкен у розмові … наголосив, що він хотів якомога раніше поговорити з Україною. Так і сталося на четвертий день його перебування в офісі. Це політичний сигнал про пріоритетність України і про її важливість для Сполучених Штатів. Ми дуже цей сигнал цінуємо", - зауважив глава МЗС.

"Я порушив питання розмови лідерів, безумовно, … вони мають поговорити. Очевидно, що вони поговорять. Але зараз президент Байден займається питаннями внутрішньополітичного порядку денного. Ми будемо шукати дату, коли контакт між ними відбудеться. Це дипломатичними шляхами буде опрацьовано", - наголосив Кулеба.

Він додав, що Блінкен запевнив його, що США "міцно і твердо стоятимуть поруч з Україною і протидії російській агресії".

Україна на США: співпраця після перемоги Байдена 

  • Як повідомляв УНІАН, 1 лютого міністр закордонних справ України Кулеба і державний секретар США Блінкен провели телефонну розмову і домовились зробити більш амбітним партнерство між обома країнами.
  • Блінкен сказав, що виступає за те, що санкції проти Росії за її агресію на Донбасі та в Криму мають залишатися до повного виконання Москвою своїх зобов’язань із мирного врегулювання.
  • Блінкен запевнив Кулебу у готовності нової адміністрації США розвивати міцну економічну та військову підтримку України, включно з наданням летальної зброї.