Разумков вважає, що підозрюваний в хабарництві Юрченко мав би відмовитись від депутатського мандату

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков наголосив, що «ганебний випадок» Олександра Юрченка кидає тінь на весь парламент, на всіх народних депутатів.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що підозрюваний в хабарництві народний депутат Олександр Юрченко мав би відмовитись від депутатського мандату.

Про це спікер сказав в інтерв’ю одному з телеканалів.

Разумков зазначив, що провину людини визначає суд.

«Ми всі бачили ті записи, і вони, м’яко кажучи, викликають реакцію в суспільстві… Ми бачимо людей, які затримані в рамках цього слідства, і тут головне, мабуть, не юридичне покарання, яке, я впевнений, повинно бути у відповідності до чинного законодавства, але я не знаю, як людині не соромно, бо багато людей, в першу чергу від партії «Слуги народу», прийшли на сподіваннях виборців, що вони будуть іншими, - сказав голова ВР.

За його словами, цей «ганебний випадок» кидає тінь на весь парламент, на всіх народних депутатів.

«І я думаю, що людина повинна була мати стрижень і зробити те, що повинна була зробити, можливо, і написати заяву про складення депутатських повноважень», - зазначив Разумков.

Він додав, що це було б правильно «і по-чоловічому, і з точки зору політика».

Разумков припустив, що після викриття політична кар’єра Юрченка й інших учасників скандалу завершилася.

Читайте такожУ Раді оголосили про виключення нардепа Юрченка з фракції "Слуга народу"

Повідомлення про підозру депутату Юрченку:

  • Сьогодні, 17 вересня, прокурор САП за дорученням генерального прокурора повідомив про підозру народному депутату Юрченку.
  • Члену Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди з використанням законних повноважень та обов’язків. Його дії кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368, ч. 4 ст. 27 і ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу України.
  • В рамках досудового розслідування детективи НАБУ встановили, що депутат у завуальованій формі попросив надати йому через посередника неправомірну вигоду у сумі 13 тис. доларів за внесення пропозицій до законопроекту щодо переробки твердих побутових відходів і в подальшому - 200 тис. доларів для підкупу членів комітету за голосування за подані ним пропозиції.
  • У середині серпня правоохоронці зафіксували факт передачі та отримання народним депутатом через посередника першої частини обумовлених коштів.
  • 26-27 серпня була запланована передача другої частини коштів. Проте подальше виконання спеціального завдання було зупинене.
  • Сьогодні на засіданні парламенту перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук оголосив, що Юрченка виключили із фракції "Слуга народу".
  • 15 вересня було повідомлено про підозру помічнику народного депутата за ч. 5 ст. 27 і ч. 4 ст. 368 КК України. Того ж дня Вищий антикорупційний суд застосував до нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативною внесення застави у розмірі понад 1 млн грн.