Білорусь проігнорувала ноту через обшук автомобіля українського посла

Раніше білоруські прикордонники зупинили посла України Ігоря Кизиму на кордоні та обшукали його авто, що заборонено Віденською конвенцією.

Білорусь не відповідала на ноту через обшук автомобіля посла України в Мінську Ігоря Кизима.

Про це повідомило Міністерство закордонних справ України у відповідь на запит Радіо Свобода.

"Після інциденту навколо обшуку автомобіля посла України в Республіці Білорусь українська сторона направила ноту на МЗС РБ з вимогою надати пояснення та кваліфікувати дії білоруських прикордонників, на яку наразі відповіді не отримано. Україна залишає за собою право у зв’язку із цим інцидентом діяти на основі взаємності", - заявили в МЗС.

Відносини України та Білорусі після виборів 9 серпня

Протести в Білорусі: що відбувається в країні

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менш як 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, почалися зіткнення з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно побили. Офіційно відомо про трьох загиблих, понад 200 людей постраждали.
  • Насильство і порушення прав людини білоруськими силовиками засудили в ООН і країнах Заходу. Протестні акції проходять в країні щодня. Їх учасників затримують.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.
  • 15 вересня Верховна Рада України ухвалила заяву щодо подій в Білорусі. Нардепи назвали вибори нечесними, засудили репресії та підтримали запровадження Євросоюзом санкцій проти білоруських посадовців.
  • 17 вересня Європарламент не визнав перемогу Лукашенка на виборах та визнав Координаційну раду білоруської опозиції тимчасовим представницьким органом білорусів.