Опозиція створила Координаційну раду наприкінці серпня / Фото REUTERS

Європейський парламент визнав Координаційну раду опозиції Білорусі тимчасовим представницьким органом білоруського народу.

Відповідну резолюцію було ухвалено на засіданні Європарламенту в Брюсселі. Трансляція засідання відбувається на сайті ЄП.

Читайте такожЄвропарламент не визнав перемогу Лукашенка на виборах і зажадав жорстких санкцій проти Мінська

Відео дня

“За” резолюцію проголосували 574 депутати, “проти” – 37, “утрималось” – 82.

Зокрема, в резолюції депутати ЄП “вітають Координаційну раду як тимчасовий представницький орган людей, які вимагають демократичних змін у Білорусі, відкритий для всіх політичних та соціальних зацікавлених сторін”.

Євродепутати заявили, що підтримують мирну і демократичну передачу влади в Білорусі, що має стати результатом всебічного національного діалогу з повним дотриманням демократичних і фундаментальних прав білоруського народу.

Також вони підтримують заклики білоруського народу щодо проведення якомога скоріше нових, вільних і справедливих виборів під міжнародним контролем, під егідою БДІПЛ/ОБСЄ і у відповідності до міжнародних стандартів.

Депутати ЄП закликають Європейську комісію, віце-президента Європейської комісії, високого представника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозепа Борреля та Раду ЄС надати допомогу білоруській демократичній опозиції, в тому числі Координаційній раді, яку очолює Світлана Тіхановська.

Читайте такожКатастрофа літака Качинського: Польща вимагає арешту російських диспетчерів

Депутати Європарламенту відкидають результати “так званих президентських виборів”, що пройшли 9 серпня, оскільки вони були проведені з кричущими порушеннями міжнародно визнаних стандартів і не визнаватимуть Олександра Лукашенка президентом Білорусі, поки він обійматиме цю посаду.

Також депутати рішуче засуджують репресії, що застосовує білоруська влада проти незгодних, і закликають негайно припинити насильство і звільнити всіх затриманих за політичними мотивами осіб, а також зняти всі обвинувачення проти них.

Європарламент засуджує залякування, переслідування і непропорційне застосування сили під час протестів стосовно членів Координаційної ради і представників опозиції, громадянського суспільства, незалежних журналістів і блогерів.

Разом з тим, висловлюється підтримка запровадженню Євросоюзом санкцій проти осіб, відповідальних за фальсифікацію виборів і репресії в Білорусі, в тому числі, проти Лукашенка. В Європарламенті закликають без затримки запровадити санкції.

Крім того, засуджується гібридне втручання Російської Федерації у справи Білорусі, і, зокрема, делегування так званих медіа-експертів до білоруських державних медіа і радників до військових і правоохоронних органів.

Депутати ЄП закликають уряд Росії припинити будь-яке приховане або відкрите втручання у внутрішні процеси Білорусі.

Інші новини Білорусі, які можуть вас зацікавити: