Раді пропонують засудити діяльність ХАМАС та визнати її терористичною

Нардепи хочуть засудити нещодавні обстріли ізраїльських міст, що призвели до руйнувань та жертв серед мирного населення.

Верховній Раді пропонують засудити діяльність радикальної ісламської організації ХАМАС та визнати її терористичною.

Про це йдеться в проекті постанови авторства нардепа від "Слуги народу" Ольги Василевської-Смаглюк.

Зокрема, в документі йдеться про засудження обстрілів Ізраїлю бойовиками ХАМАС, що призвели до загибелі та поранень людей. Генпрокурора ініціатори документа просять негайно звернутися до суду з заявою про визнання радикальною діяльності ХАМАС, а Кабмін - у місячний термін розробити й подати до парламенту законопроект про порядок визнання терористичними організацій, що діють поза межами України.

Читайте такожЄгипет запропонував Ізраїлю і ХАМАС перемир'я

У пояснювальній записці зазначається, що з 10 травня поточного року ХАМАС випустила із Сектора Гази щонайменше 3100 ракет по ізраїльських містах з єдиною метою - нести смерть, руйнування та терор цивільному населенню. Як наголошують автори, були завдані удари по Єрусалиму та Тель-Авіву, які призвели до численних жертв серед мирного населення. Сьогодні організацію ХАМАС визнають терористичною Євросоюз, Ізраїль, Канада, США і Японія. 

Довідково. Рух ХАМАС було засновано 17 грудня 1987 року, незабаром після початку Першої палестинської інтифади. За його створенням стояли відділення єгипетської організації "Брати-мусульмани" і Палестинського ісламського джихаду в Секторі Газа. В основу ідеології ХАМАС лягла "Ісламська хартія", прийнята у серпні 1988 року, в якій не визнається право Ізраїлю на існування і ставиться мета створення палестинської держави на всій території, яку займала підмандатна Палестина до заснування Ізраїлю у 1948 році. 

У 2007 році бойовики ХАМАС захопили владу в Секторі Газа після того, як у вересні 2005 року Ізраїль евакуював всі свої поселення і війська з сектора.

Загострення палестино-ізраїльського конфлікту