Російський опозиціонер пояснив, коли і чому Крим буде повернуто Україні

На думку Каспарова, без повернення Криму Росія не стане цивілізованою державою.

Окупований Крим буде повернуто Україні після краху нинішнього режиму, очолюваного Володимиром Путіним.

Таку думку висловив російський опозиціонер, засновник "Форуму вільної Росії" Гаррі Каспаров в ефірі телеканалу "Україна 24".

Він назвав окупацію українського півострова одним зі злочинів путінського режиму, які "повинні бути переграні" новою владою в РФ.

"На мій погляд, це принципова умова повернення Росії в стан цивілізованих держав, які поважають право - як внутрішнє, так і міжнародне", - пояснив опозиціонер.

За його словами, таку точку зору зараз поділяють не всі. При цьому він констатував, що новій владі доведеться вирішувати комплекс пов'язаних з Україною питань.

Читайте такожКулеба закликав Росію обговорити виведення військ з окупованих територій Криму та Донбасу

"Я не уявляю, як питання Криму може бути винесене за дужки відносин Росії з цивілізованим світом. Є речі, які потрібно буде вирішувати. Це і питання анексії Криму, і, безумовно, ліквідація вогнища бандитизму на Донбасі, і видача Україні військових злочинців, і, швидше за все, якісь питання репарацій. Цей комплекс питань займе довгий час. Але, на мій погляд, питання суверенітету України над Кримом має бути вирішене негайно", - сказав він.

Окупація Криму Росією

Росія окупувала український Крим, ввівши на півострів своїх військових і організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення. Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.

18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий "договір" про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.

Країни Заходу не визнали анексію Криму і ввели санкції проти Росії.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. З початку окупації на півострові понад 100 українців стали "бранцями Кремля".