"Сховатися не вийде": в ОП прокоментували підозру для Медведчука та Козака (відео)

Радник керівника Офісу президента вважає, що деструктивна діяльність Медведчука протягом десятиліть була абсолютно прозорою для усього нашого суспільства.

Народним депутатам від партії "Опозиційна платформа - за життя" Віктору Медведчуку та Тарасу Козаку, які підозрюються у державній зраді та у замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому Криму доведеться пройти через слідство і судовий процес, як це і передбачено законом. 

Про це йдеться в переданому УНІАН коментарі радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка.

"Навряд чи хтось міг подумати, що Віктор Медведчук почне ховатися десь лісами чи на дачах у друзів, коли виявиться, що в Україні по відношенню і до нього також працює закон. Зображав з себе вкрай впливову та солідну людину, намагався вирішувати долю народу чи окремо Донецька та Луганська, активно користувався ресурсами країни у Криму вже після окупації, а у підсумку – просто десь сховався від слідчих дій", - заявив він. 

Читайте такожУ помешканні Медведчука понад п'ять годин тривають обшуки: що там зараз відбувається (фото)

На переконання Подоляка, це може викликати тільки іронічну посмішку – як впливає сила закону на людей, які звикли жити над законом протягом десятиліть.  

"На жаль, історія з Медведчуком - це класична історія про "вічно недоторканих, яким закони не писані". Так чи інакше, Медведчуку, як і його спільникам, доведеться пройти через слідство і судовий процес, як це і передбачено законом. Сховатися не вийде" - наголосив він. 

Радник керівника Офісу президента вважає, що деструктивна діяльність Медведчука протягом десятиліть була абсолютно прозорою для усього нашого суспільства.  

Читайте такожМедведчук "злив" спецслужбам РФ дані про секретний підрозділ ЗСУ - слідство

"По-перше, державна безпека постійно знаходилася під руйнівними ударами його дивної медіаімперії. По-друге, десятки класичних непрозорих схем і оборудок, про що є багато журналістських розслідувань.  Як мінімум. Суспільство прекрасно розуміє, що ця людина не могла організовувати свої "енергетичні бізнеси" чесно. Тільки політичний "дах" у різних владах протягом багатьох років допомагав Медведчуку уникати уваги правоохоронців та прокуратури. У президента Зеленського достатньо політичної волі, щоб в Україні дійсно працював принцип верховенства права і рівності усіх громадян перед законом і судом", - резюмував Подоляк. 

Санкції та підозра для Медведчука

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки та оборони про застосування санкцій проти народного депутата від партії "Опозиційна платформа - За життя" Козака та 8 компаній, які є засновниками телеканалів "112 Україна", ZIK і NewsOne. 
  • 19 лютого РНБО ухвалила рішення про застосування санкцій проти 19 юридичних та 8 фізичних осіб. Зокрема, санкції застосовані до Медведчука і його дружини Оксани Марченко. Санкції накладаються на все майно і активи, які є в підпорядкуванні Медведчука і його дружини. 
  • За даними секретаря РНБО Олексія Данілова, СБУ розслідує кримінальне провадження за ч. 5 ст. 258 (фінансування тероризму) ККУ. До Медведчука, Марченко та інших осіб санкції застосовані у зв`язку з цим розслідуванням. 
  • Сьогодні, 11 травня, генпрокурор Ірина Венедіктова заявила, що підписала повідомлення про підозри Медведчуку і Козаку у державній зраді та у замаху на розграбування національних ресурсів в окупованому Криму. 
  • Їм оголошено підозри за трьома епізодами: щодо незаконної передачі РФ газового родовища, передачі російським спецслужбам відомостей, що містять державну таємницю, - стосовно прихованого військового підрозділу Збройних сил України та проведення підривної діяльності проти України, зокрема, в контексті розробки антиукраїнського проекту "Промінь".