День Незалежності в Києві: міська влада і Кабмін кажуть, що не платили за попурі з популярними артистами

Крім іншого, святкові заходи на День Незалежності обійшлися державі в шість разів дорожче, ніж в 2019 році.

Святкування Дня Незалежності в цьому році в столиці коштувало не менше 1,6 млн грн, при цьому в Кабміні і місцевій владі кажуть, що не платили за попурі популярним артистам.

Читайте також У Зеленського відреагувалі на скандал Із попурі до Дня Незалежності Про це повідомляє Українська правда Зокрема, на запит видання Мінкультури і інформполітики відповіло, що було залучено до урочистих заходів на Софійській площі та церемонії покладання квітів на Михайлівській площі. Всього на це було передбачено 1 409 832 грн.

Зокрема, урочистості на Софіївській площі обійшлися 881 205 грн. Там за участі президента підняли прапор, виконали гімн, після чого Володимир Зеленський виступив з промовою та вручив державні нагороди.

Заходи на Михайлівській площі були профінансовані на 528 627 грн. Там за участю президента і його дружини відбувалося покладання квітів до Стіни пам'яті загиблих за Україну. Крім того, Зеленський також виголосив там коротку промову.

Видання відзначає, що в Мінкультури і інформполітики зазначили, що відомство не було залучене до підготовки концертної програми, а саме попурі "Музична історія Незалежності". Грошей на цей захід міністерство також не виділяло.

У той же час, кошти місцевого бюджету частково також були спрямовані на урочистості на Михайлівській і Софіївській площах. Згідно з відповіддю Київської міської ради, йдеться про 191,8 тис. грн.

Таким чином, в цілому урочисті заходи обійшлися місцевому і державному бюджету в 1 601 632 грн.

Крім того, Київрада заплатила ще 44,6 тис. грн за покладання квітів до пам'ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському. В цілому місцевий бюджет виділив 285 тис. грн на День Незалежності.

У той же час, міська влада підкреслила, що також не займалися розробкою або фінансовим забезпеченням мистецької програми, тобто попурі з участю артистів.

Видання також зверталося до Офісу президента з питанням про те, хто і на яку суму оплатив музичну програму, на якій підставі були використані музичні твори без вказівки їхніх авторів, хто займався організацією програми тощо. В передбачений законом 5-денний термін у президента не надали ніякої інформації по суті, а лише відповіли, що продовжують термін розгляду запиту ще на 20 днів.

У 2019 Кабмін заплатив за святкування Дня Незалежності 259,6 тис. грн, столичний бюджет - 290 тис. грн.

Скандал навколо попурі на День Незалежності:

  • 25 серпня навколо виступи зірок з нагоди свята вибухнув скандал. Не всім українцям концерт припав до смаку. Справа в тому, що українські зірки зробили попурі на відомі пісні. Всього їх було 42, але частину з них знаменитості заспівали російською мовою. Це не сподобалося українцям, оскільки країна воює з Росією. І в таке свято не можна виконувати пісні на мові країни-агресора.
  • Крім цього, на думку населення, урочиста подія для країни нагадувала новорічний корпоратив. Особливо недоречною на концерті українці назвали присутність Вєрки Сердючки. Однак у Сердючки мовчати не стали і прокоментували скандал навколо зоряного попурі, написавши в соцмережі, що "у людей немає мізків".
  • При цьому знайшлися і ті, кому свято сподобалося. Деякі українці вважають, що цей концерт був цікавим. Ведуча одного з телеканалів в мережі написала, що попурі викликало сльози на очах українців. А це означає, що організатори концерту змогли достукатися до сердець. А ось шоумен Ігор Кондратюк написав в Facebook пост, в якому назвав зоряне попурі музичним несмаком.