Справа Гандзюк: Зеленський запевнив, що замовники вбивства обов'язково сядуть за ґрати

Президент наголосив, що влада робитиме все можливе, щоб суд виніс справедливе рішення.

Президент Володимир Зеленський запевнив, що замовники вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк обов'язково сядуть за грати.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на прес-конференції, присвяченій першому року свого президентства.

Читайте такожОфіс генпрокурора передає справу Гандзюк до суду «Є, на жаль, декілька трагічних справ в нашій країні. З приводу того, хто вбив Катерину Гандзюк. За мою каденцію люди, які вбили, посаджені. Є питання - хто замовив? У нас є відповіді. Ми знаємо, хто замовив. І зараз ця справа вже повністю передана до суду. І суд, я впевнений, дасть справедливий вирок, і замовники, не замовник, а замовники сядуть за грати. Останній крок залишився - це суд. Суд повинен бути незалежним і надати незалежний вирок. Тиснути на суд не можемо, але будемо робити все, щоб все було справедливо, і ці люди обов’язково сядуть у в’язницю», - наголосив він.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Катерина Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено. Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Олексій Левін (Москаленко), голова Херсонської облради Владислав Мангер та Ігор Павловський - колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.

25 березня Шевченківський районний суд Києва продовжив терміни досудового слідства у справі Гандзюк до 29 липня.

27 квітня в Офісі генпрокурора повідомили про завершення розслідування у справі та про встановлення кінцевого замовника цього злочину - Мангера, який за попередньою змовою з Левіним організував завдання тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, які призвели до її смерті. Ця заява викликала обурення у потерпілих, їх захисника Євгенії Закревської та громадськості. Вони переконані, що докази проти Мангера не зібрано, і що справа розвалиться у суді.

Натомість захисник Мангера Дмитро Ільченко позитивно оцінив передачу справи Гандзюк до суду. Він стверджував, що у матеріалах кримінального провадження щодо вбивства активістки немає ні слова про його підзахисного.

Мангер і Левін підозрюються у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України.