Посольство США закликає РФ негайно звільнити кримськотатарських активістів

Американські дипломати вимагають від Росії припинити політичні переслідування на окупованій українській території.

Посольство Сполучених Штатів Америки закликає Російську Федерацію негайно звільнити фігуранта ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» Еміра-Усеїна Куку та інших затриманих і ув'язнених кримськотатарських активістів.

Читайте такожСтала відома дата візиту президента Європейської ради в УкраїнуПро це йдеться у повідомленні посольства США в Україні у Twitter.

"5 років тому російська окупаційна влада затримала кримськотатарського активіста Еміра-Усеїна Куку за фальшивим звинуваченням у тероризмі. Росія має негайно звільнити його й всіх утримуваних нею українських політв'язнів і припинити політичні переслідування в Україні. Крим - це Україна", - заявили американські дипломати.

Справа Хізб ут-Тахрір

  • 11 лютого 2016 року російські силовики заарештували перших чотирьох обвинувачених у ялтинській "справі Хізб ут-Тахрір". Серед них - члена Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку.
  • 12 листопада 2019 року Південний окружний військовий суд РФ в Ростові-на-Дону виніс вирок фігурантам ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір». Зокрема, Куку засуджено до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму.
  • На думку адвокатів фігурантів справи, протягом усього слідства і судових процесів не було надано жодного доказу вини і причетності підсудних до терористичних актів або насильства.
  • В основу обвинувального вироку лягли свідчення "секретного свідка" і висновки релігієзнавчої експертизи. Релігієзнавча експертиза виконана експертами в галузі культурології та філології, які не мають глибоких знань у релігії, зокрема, в ісламі.
  • 25 червня 2020 року Військовий апеляційний суд міста Власіха в Московській області відхилив апеляцію захисту на вирок фігурантам справи.
  • Front Line Defenders і Amnesty International виступили із заявою на підтримку правозахисника Еміра-Усеїна Куку. Вони назвали вирок "явним зловживанням в застосуванні антитерористичного законодавства, спрямованим на залякування правозахисників, які працюють у Криму".