У Зеленського про переговори з РФ в Гомелі: у Путіна висунули умову - ЗСУ мають скласти зброю

Україна готова до перемовин, але не готова вислуховувати будь-які попередні умови. Це стосується й місця проведення.

Прес-секретар президента України Сергій Никифоров наголосив, що представники Києва не поїдуть до Гомеля на переговори.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Такий формат справді обговорювався. Але в останній момент перемовники РФ висунули вимогу, що українська армія повинна спершу скласти зброю. На це негайно отримали пропозицію вирушити за "русским военным кораблем". Тому їхні сьогоднішні заяви і рішення, попри все, демонстративно їхати до Гомеля - є лише інформаційним тиском і спробою перекласти відповідальність за зрив на Україну", - наголосив він.

За словами Никифорова, Україна готова до перемовин, але не готова вислуховувати будь-які попередні умови. Це стосується й місця проведення.

"Ми не можемо їхати до Білорусі, з території якої до наших міст прямують літаки та ракети. Так само у питаннях безпеки нашої делегації ми вимушені були б покладатися на гарантії сторони, яка приймає. З огляду на попередні події такі гарантії вартують дуже мало", - додав прес-секретар Зеленського.

"Позиція України залишається незмінною. Ми готові зустрічатися у будь-якому нейтральному місці: Баку, Стамбулі, Варшаві, Відні… Продовжіть самі. Ми й надалі запрошуємо Росію якнайшвидше сісти за стіл переговорів і вберегти життя своїх військових. Кожен день зволікання вартуватиме РФ непоправними людськими та економічними втратами", - підсумував він.

Раніше президент України Володимир Зеленський звернувся до громадян Білорусі і заявив, що наша країна не готова до переговорів з Росією на їхній території.

Як повідомляв УНІАН раніше, прес-секретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що українська сторона нібито відмовилася від переговорів з РФ.