Велика Британія та США готові вживати "рішучі кроки" щодо дій Росії - голова Міноборони

Його запевнили, що пряме втручання Росії на територію України "дуже дорого буде їм коштувати".

Міністр оборони України Олексій Резніков зазначає, що Велика Британія та Сполучені Штати Америки запевнили його у готовності за потреби вживати "рішучих кроків" щодо дій Росії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав в ефірі програми "Свобода слова", до якого долучився по відеозв'язку.

Під час ефіру Резніков зазначив, що мав зустрічі з колегами з Великобританії та США - Беном Волесом та Ллойдом Остіном.

Відповідаючи на запитання, чи почув він від британських і американських колег під час зустрічей про готовність до рішучих кроків, у разі потреби, для зміни розрахунків Кремля, Резніков зазначив: "Я почув. У нас були дуже відверті довгі розмови... Ми дійсно говорили про те, що стурбованість, занепокоєння висловлювати вже часу немає. Як я вже казав, Кремль має товсті та високі стіни і він не чує про занепокоєння. Він тільки буде сприймати активні дії. Тому мене запевнили в безумовній підтримці суверенітету, територіальної цілісності України в межах визнаних міжнародною спільнотою кордонів. І мене запевнили, що відбуваються дуже серйозні консультації між іншими партнерами країн Альянсу і Європейського Союзу про готовність вживати дуже рішучих кроків, причому, на випередження", - наголосив міністрів.

Читайте такожПід час нової розмови Байден і Путін обговорять Україну - ЛавровВін додав, що це стосуватиметься, і політичних, і економічних кроків, і певної допомоги України.

"Я мав можливість спілкуватися не тільки з міністром оборони Сполучених Штатів, а й з представниками Держдепартаменту, з представниками Ради національної безпеки і оборони, з сенатором, представниками Конгресу. І усюди звучить однакова фраза: "Ми надсилаємо дуже серйозні сигнали, що, не дай боже, пряме втручання на територію України і агресія з боку Російської Федерації, - дуже дорого буде їм коштувати". В усіх вимірах розуміння слова "дорого", - підсумував Резніков.

Ситуація на кордоні РФ і України

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій говорилося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.

Очільник вітчизняного МЗС Дмитро Кулеба заявив, що загроза повномасштабного військового вторгнення в Україну з боку Росії дійсно існує, але Київ проводить необхідну роботу для того, щоб такий сценарій не було реалізовано.