Венедіктова обговорила з представниками Мін'юсту США співпрацю й реформи в прокуратурі

Генпрокурор провела онлайн-зустріч з представниками Міністерства юстиції США.

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова по відеозв’язку обговорила з представниками Міністерства юстиції США питання реформування органів прокуратури, тренінгів для прокурорів та співпрацю між інституціями в сфері міжнародно-правового співробітництва.

Про це повідомила прес-служба відомства.

Венедіктова розповіла, що вперше в історії очищення через атестацію пройшли всі рівні прокуратури.

"Тепер на часі в нас удосконалення процесів – ми розробляємо стандарти роботи та оцінювання, гайдлайни з етики для прокурорів. Маємо також відновити сильне і незалежне прокурорське самоврядування та дисциплінарні органи", – наголосила вона.

За словами Венедіктової, наразі у прокуратурі майже 30% вакантних посад і після добору нових прокурорів необхідно буде підготувати до роботи. Також прокуратура взяла курс на постійне підвищення кваліфікації працівників та запровадження їх спеціалізації.

"Ми поставили перед собою завдання підготувати прокурорів для ґрунтовної роботи з окремими категоріями злочинів. Ми зараз плануємо запровадити спеціалізацію на протидії кіберзлочинності, боротьбі із наркотрафіком, а також із домашнім насиллям. Вже розпочався такий курс для прокурорів щодо правопорушень в сфері екології. Нам дуже приємно, що колеги з Міністерства юстиції США також готові надавати нам тренінгову допомогу в різних сферах, зокрема, щодо протидії корупції", - додала генпрокурор.

У прес-службі ОГП розповіли, що представники Мін'юсту США наголосили, що американські прокурори зустрічаються з аналогічними викликами і в антикорупційній сфері, і в екологічній. Тож запропонували постійний обмін досвідом між підрозділами та регулярні навчання для прокурорів.

"Крім цього, колеги із США відзначили продуктивну співпрацю з Офісом Генпрокурора в сфері міжнародної правової допомоги та екстрадиції. Вона значно покращилась за минулий рік і результатом цього стала видача ряду підозрюваних, зокрема, і в терористичних злочинах та масштабному шахрайстві. Також сторони обговорили аспекти удосконалення взаємодії щодо повернення активів", - йдеться у повідомленні.