Україна має зайняти більш жорстку позицію, якщо РФ втрутиться в справи Білорусі - Кравчук

Леонід Кравчук назвав сьогоднішню реакцію української влади на події в Білорусі адекватною.

Якщо Росія втрутиться в справи Білорусі, то Україні необхідно зайняти більш жорстку позицію.

Про це в ефірі ток-шок Савіка Шустера заявив представник України в Тристоронній контактній групі та перший президент Леонід Кравчук, передає НВ.

Водночас, Кравчук назвав сьогоднішню реакцію української влади на події в Білорусі адекватною.

"На сьогодні діяльність української влади потрібно оцінювати як адекватну сьогоднішньої ситуації. Це зовсім не означає, що вона не може змінитися під впливом інших факторів, скажімо, більш активної участі в ситуації в Білорусі Росії - введення сил спеціального призначення або будь-якої іншої допомоги. Звичайно, тоді українська влада має зайняти більш жорстку позицію. Сьогодні наша позиція є демократичною", - заявив Кравчук.

Він підкреслив, що після 26 років на чолі держави, Лукашенку буде важко скласти повноваження.

"Я з досвіду скажу так: 26 років влади Лукашенко зробили його таким, що у нього кожна пора тіла та мізків - це влада, він поза владою себе не бачить. Змістити диктатора після 26-річної диктатури дуже складно", - повідомив Кравчук.

Читайте такожКравчук на ТКГ довів росіянина Гризлова до істерики: як пройшло засідання

Вибори і протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. У перші дні протестів було затримано тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешти.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.
  • Глава українського МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Україна не має наміру втручатися у внутрішні справи Білорусі, але готова сприяти врегулюванню ситуації в цій країні. При цьому Київ призупиняє всі офіційні контакти до стабілізації ситуації в країні.
  • 31 серпня країни Балтії запровадили санкції проти Лукашенка та ще 29 білоруських чиновників за їхню роль у фальсифікації виборів та насильстві проти демонстрантів. Їм заборонено виїжджати до Литви, Латвії та Естонії на п’ять років.