Волонтерство і міжнародна діяльність: як працювали народні депутатки в умовах війни

Багато народних депутаток цьогоріч сфокусували свою роботу на дипломатичному та волонтерському напрямах.

Низка народних депутаток Верховної Ради долучилися до оборони України, ставши основою офіційних делегацій парламенту в міжнародних організаціях і залучабчи підтримку для нашої держави. Ще частина народних обраниць пішли на фронт боронити нашу державу.

Як зазначає Рух "ЧЕСНО", який проаналізував роботу депутаток Верховної Ради у 2022 році, у чинному скликанні парламенту жінок-депутаток більше майже в півтора рази, аніж у попередньому, і становить 85.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну представниці парламенту долучилися також і до лав ЗСУ. Наприклад, колишня представниця партії "Слуга народу", а нині позафракційна Людмила Буймістер повідомляла в інтерв'ю та на своїй сторінці в Facebook, що мобілізована до Збройних сил України.

Багато депутаток цьогоріч також сфокусували свою роботу на дипломатичному та волонтерському напрямах. 

"Протягом цього року вони фактично стали обличчям міжпарламентської дипломатії — проводили адвокації серед міжнародних організацій, зустрічі з лідерами країн світу та брали участь як представниці офіційних делегацій. Це було зумовлено серед іншого і тим, що в перші місяці після вторгнення чоловіки-депутати не виїжджали за кордон", - пише "ЧЕСНО".

За словами заступниці голови фракції "Слуга народу" Євгенії Кравчук, українські депутатки відіграють надзвичайно важливу роль у міжпарламентській дипломатії, зокрема в ПАРЄ.

"Обличчями міжпарламентської дипломатії для багатьох делегацій стали жінки, бо в перші місяці чоловіки не виїжджали і жінки взяли на себе цю роль активніше. Ну от я, власне, брала участь у цих поїздках активно, ми так між собою називали "жіночий дипломатичний батальйон", і це стосувалось роботи в ПАРЄ. Коли в березні ми нарешті вигнали Росію з Ради Європи і голосували в Парламентській асамблеї Ради Європи", - сказала Кравчук.

Що стосується волонтерської діяльності, рух "ЧЕСНО" наводить приклад медичного батальйону "Госпітальєри", керівницею якого є народна депутатка від "Європейської солідарності" і секретар Комітету з питань здоров'я нації Яна Зінкевич. Зазначається, що вони допомагали пораненим військовим і цивільним, проводилаи медичну підготовку та здійснювали евакуації. Також Зінкевич увійшла до рейтингу 100 жінок світу за версією ВВС у 2022 році.

"Кожна боротьба, яку демонструють жіночі парламентські батальйони на міжнародному, волонтерському та парламентському фронтах, є важливою, оскільки демонструє позицію українок. Своєю активною діяльністю вони показують, що в часі війни жінки присутні, вони використовують доступні їм інструменти боротьби з ворогом", - пише рух "ЧЕСНО".

Що стосується парламентської діяльності, протягом року народні депутатки були авторками або співавторками майже 800 поданих законопроєктів і постанов, з яких вже близько сотні були підтримані ВР і набули чинності. Законопроекти переважно стосувалися міжнародної і зовнішньої політики, військової та освітньої тематики, а постанови - соціальної сфери та звернень до міжнародних організацій, урядів і парламентів, у тому числі і щодо санкційної політики.

Найбільше законодавчих ініціатив зареєстрували представниці фракції "Слуга народу". Зокрема, авторками чи співавторками були заступниця голови фракції та голови Комітету з питань гуманітарної політики Євгенія Кравчук і голова Комітету з питань соціальної політики Галина Третякова. Аналітики "ЧЕСНО" раніше вже зазначали, що Третьякова також увійшла в трійку найвпливовіших нардепів парламенту серед ініціаторів законів минулого року.

Вас також можуть зацікавити новини: