Заяву голови Єврокомісії перезалили – тепер там немає сумнівних даних про втрати ЗСУ

оновлено

Урсула фон дер Ляєн озвучила сумнівну інформацію, не уточнивши, звідки вона її взяла.

Відео із заявою голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн про неймовірні втрати української армії на розв'язаній Росією війні видалили з Twitter.

Замість нього опублікували відредагований ролик, на якому йдеться лише про оцінки економічних втрат. Як повідомлялося, збиток від російської агресії зріс з 385 до 600 мільярдів євро.

Нагадаємо, голова Єврокомісії оцінила втрати Збройних сил України в 100 тисяч військовослужбовців, не уточнивши при цьому, звідки вона взяла таку інформацію. Ще вона повідомила, що війна забрала життя понад 20 тисяч мирних українців,

Саме ці сумнівні дані надалі "зникли" з її заяви також без будь-яких пояснень.

Єврокомісія оцінила втрати ЗСУ: у Зеленського відреагували

Представник президента України Сергій Нікіфоров повідомив, що інформація про втрати ЗСУ "чутлива", тому її може озвучувати тільки головнокомандувач, міністр оборони або сам президент.

"Ми звернулися до Єврокомісії з питанням, звідки фон дер Ляєн отримала інформацію", – зазначив він, передає "Суспільне".

Перша версія відеозаяви голови Єврокомісії:

Відредаговане відео:

Єврокомісія оцінила втрати ЗСУ: реакція Генштабу

Як заявив керівник управління зі зв'язків з громадськістю ЗСУ Богдан Сеник, Генеральний штаб не може озвучити втрати української армії в повномасштабній війні проти Росії.

"Ми не можемо підтвердити цю цифру, акцентуємо, що втрати української армії є службовою інформацією і підпадають під гриф обмеження оприлюднення. Водночас, якщо те, що озвучила голова Єврокомісії, дозволить притягнути до відповідальності країну-агресора, ми можемо тільки підтримувати дії, які сприятимуть законному покаранню для тих, хто влаштував геноцид українського народу. Потрібно робити все для того, щоб на лаві підсудних опинилися всі відповідальні за втрати цивільних і військових громадян України", – зазначив Богдан Сеник, передає "УП".

Втрати Росії в Україні

Як повідомляв Генеральний штаб ЗСУ, з початку повномасштабного вторгнення Росія втратила в Україні 88 тисяч 880 військовослужбовців. Лише за останню добу українські військові знищили 500 російських окупантів.

Також РФ плішилась: танків - 2 тис.914, бойових броньованих машин - 5 тисяч 872, артилерійських систем - 1 тис. 902, БПЛА оперативно - тактичного рівня - 1 тис. 562.