У "Слузі народу" кажуть, що не будуть восени виносити на розгляд Ради законопроект Бужанського

Кравчук вважає помилкою винесення на порядок денний цього законопроекту.

Рада не розглядатиме законопроект Максима Бужанського про державну мову в освітньому процесі восени.

Про це в коментарі Радіо Свобода повідомила заступниця голови фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук.

«Оскільки, до осені, він (проект закону Бужанського) втратить свою суть. Адже з першого вересня 2020 року російськомовні школи переходять на українську мову, тому цей закон не матиме сенсу і не буде виноситися на розгляд Верховної Ради», – заявила Кравчук.

Читайте такожСкандал у Раді: нардепи хочуть, щоб СБУ взялась за Волошина після його слів про відсутність суверенітету України

Кравчук вважає помилкою винесення на порядок денний цього законопроекту, зокрема тому що «шансів пройти у цього закону не було».

«Крім того, це перше читання. Навіть з точки зору регламенту і процедур він би не був прийнятий. Це зайвий раз виявився для наших опонентів з одного та з іншого боку подразнити суспільство. Ми, як комітет (з питань гуманітарної та інформаційної політики) рекомендували його відхилити», – нагадала депутатка.

Законопроектом № 2362 народного депутата Максима Бужанського передбачено виключити із законодавства норму про те, що представники національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу, і які розпочали здобуття загальної середньої освіти до 1 вересня 2018 року мовою своєї національної меншини, до 1 вересня 2023 року продовжують здобувати освіту мовою своєї національної меншини, з поступовим збільшенням кількості навчальних предметів, що вивчаються українською мовою.

Також законопроектом передбачено виключити норму, відповідно до якої з 1 вересня 2018 року національні меншини, мови яких не належать до офіційних мов Європейського Союзу, мають вивчати українську мову. Тобто законопроектом передбачено, що і після 1 вересня в українських школах може бути викладання російською мовою.

Законопроект викликав хвилю протестів з боку громадськості. Під Радою, зокрема, уже кілька днів поспіль тривають протести активістів та представників окремих політичних партій з вимогою не підтримувати законопроект нардепа зі "Слуги народу".  17 липня між правоохоронцями та протестувальниками відбулися сутички.