Законопроект про олігархів: Разумков хоче, щоб рішення ухвалював не РНБО

Спікер парламенту має намір внести відповідні правки до проекту закону.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявляє, що внесе поправки до законопроекту про олігархів, щоб не Рада національної безпеки і оборони визначала, хто потраплятиме до реєстру осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті.

Як передає кореспондент УНІАН, про це спікер парламенту сказав на брифінгу.

Разумков зазначив, що вноситиме свої поправки до другого читання законопроекту.

"Щодо РНБО, то я дійсно вважаю, що це не зона відповідальності РНБО ні з точки зору логіки, ні з точки зору законів та Конституції України", - наголосив він і додав, що цей орган у законопроекті має бути змінено.

Водночас він не уточнив, який, на його думку, орган має приймати рішення щодо включення осіб до реєстру олігархів чи виключення з нього. Також спікер парламенту відмовився відповідати, чи голосуватиме за законопроект про олігархів, якщо його пропозиції не будуть підтримані.

Читайте такожЗеленський прокоментував схвалення Радою його законопроекту про деолігархізацію

Також його запитали, чи може бути застосована спеціальна процедура в разі, якщо надійде багато поправок до законопроекту про олігархів, щоб їх не розглядати. Разумков зазначив, що таку процедуру застосували під час ухвалення закону щодо банківської сфери, але тоді з цього питання була згода всіх фракцій. А ситуація щодо законопроекту про олігархів, за його словами, відрізняється від тої, яка була щодо законопроекту про банки.

"Я не бачу можливості застосування спеціальна процедури", - резюмував він щодо законопроекту про олігархів.

Законопроект Зеленського про олігархів: подробиці

1 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про олігархів, запропонований президентом.

Проектом закону, серед іншого, передбачено створення реєстру олігархів.

Відповідно до законопроекту, рішення про визнання особи такою, яка має значний економічний або політичний вплив у суспільному житті (олігархом), приймається РНБО на підставі подання уряду, члена РНБО, Національного банку, Служби безпеки або Антимонопольного комітету.