Рада проголосувала за законопроект про олігархів / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський законопроект про олігархів.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення в першому читанні проекту закону "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" (№5599) проголосували 275 народних депутатів України.

Не голосували в повному складі фракції ОПЗЖ, "Європейська солідарність", "Батьківщина", "Голос". З фракції "Слуга народу" за проголосував 231 депутат.

Законопроект Зеленського про олігархів: що передбачає

Документ передбачає, що рішення про визнання особи олігархом буде ухвалювати РНБО на підставі подання від: уряду, члена РНБО, Національного банку, Служби безпеки або Антимонопольного комітету.

Читайте такожУ РНБО запевняють, що невдовзі оприлюднять перелік олігархів та там не буде випадкових людейПісля цього президент видає відповідний указ про введення ухваленого рішення в дію, й воно остаточно набирає чинності з дня опублікування указу.

Дія закону розрахована на 10 років.

Кого зможуть визнати олігархом

Згідно із законопроектом, олігархом можуть визнати фізичну особу, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак:

  • бере участь у політичному житті;
  • може впливати на засоби масової інформації;
  • є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) суб'єкта господарювання, який у день набрання чинності цим Законом є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до закону "Про захист економічної конкуренції" і протягом одного року поспіль підтримує або посилює це положення;
  • підтверджена вартість активів особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) перевищує 1 млн прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Реєстр олігархів

Законопроект передбачає створення реєстру олігархів. Ті, кого включать до реєстру:

  • не зможуть здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій відповідно до Закону "Про політичні партії в Україні"; бути покупцем (бенефіціаром покупця) у процесі приватизації об'єктів великої приватизації;
  • будуть зобов'язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у порядку, встановленому законом "Про запобігання корупції".

Також передбачено, що, у випадку контакту публічного службовця з олігархом або його представником, такий службовець зобов'язаний подати декларацію про контакти. Визначається, коли не подається декларація про контакти, зокрема, коли це відбулося на офіційних заходах, хід яких відображається в режимі прямої трансляції по радіо, телебаченню або через мережу Інтернет у режимі, доступному для масового приймання, а також на судових засіданнях.