Рецепти оселедця, якого ви не купите в магазині.
Магазинний оселедець буває ідеальним, а буває не дуже: складно сказати, якої солоності він буде цього разу. Не гадайте - засоліть самі. Тим більше, що взимку домашній оселедець виходить особливо смачним - рибка сама по собі жирна і ніжна. Розповідаємо, як засолити оселедець цілим і як засолити оселедець шматочками в банці.
Раніше ми розповідали, як готується швидка закуска з оселедця за 10 хвилин.
Перш, ніж солити оселедець, його потрібно:
Можна рибу не чистити - так роблять по класиці, й оселедець виходить дуже смачний. Тоді потрібно залишити голову і видалити тільки зябра.
Почистьте оселедець, видаліть голову, зніміть шкіру і м'ясо з кісток. Наріжте скибочками. Наріжте тонко лимон і цибулю, натріть на крупній тертці моркву. Викладіть в скляну банку шарами: цибулю, лавровий лист, моркву, лимон, 1/2 ст.л. цукру, перець, рибу. Повторюйте шари, поки не закінчаться інгредієнти. Закрийте банку кришкою, поставте в холодне місце. Оселедець буде готовий через 2-3 дні.
Обмажте почищений оселедець без голови гірчицею - зовні і всередині. Залиште маринуватися, тим часом приготуйте розсіл. Сіль, цукор, лавровий лист, духмяний і білий перець, гірчицю і кардамон залийте водою і доведіть до кипіння. Остудіть і залийте оселедець розсолом. Залиште в холодному місці на добу.
Почистьте оселедець, видаліть голову і плавники. Зніміть філе з хребта, наріжте на шматочки. Посоліть і поперчіть. Цибулю наріжте кільцями. Викладіть у форму або банку шарами: цибулю, оселедець, потім знову цибулю і знову оселедець і т.д. Змішайте олію з оцтом і залийте рибу. Закрийте кришкою і настоюйте 6-8 годин.