Цю неймовірно смачну закуску можна готувати як з курятиною, так і з грибами.
Жульєн – гаряча закуска у невеликому порційному горщику – кокотниці.
Найчастіше жульєн готують з грибами. Однак можливі варіанти з курятиною, овочами, рибою або морепродуктами. Іноді для страви беруть половину курячого м'яса та половину грибів.
М'ясо птиці відварити, остудити, відокремити від кісток.
Цибулю дрібно нарізати. Сир натерти на великій тертці.
Читайте такожСоковиті котлети на пару: як приготувати страву в мультиварці
На сковороді розтопити вершкове масло, викласти нарізану цибулю й обсмажувати до прозорості цибулі. Коли вона буде майже готова, додати дрібно нарізану курку.
Через 5 хвилин після додавання курки, влити у сковорідку вершки. Розмішати, додати сіль, перець та улюблені спеції. Варити 5 хвилин, потім розкласти по кокотницях. Зверху кожну порцію жульєну присипати товстим шаром сиру.
Розігріти духовку до 250°C і відправити в неї кокотниці. Щойно сир зарум'яниться, дістати горщики з духовки. Подавати жульєн варто у гарячому стані.
Цибулю нарізати смужками й обсмажити на вершковому маслі.
Гриби нарізати тонкими великими шматочками, додати до цибулі. Влити лимонний сік, додати спеції, накрити кришкою й тушкувати.
Приготування білого соусу. Половину вершкового масла розтопити в каструлі з товстим дном, всипати туди борошно. Потім тонкою цівкою влити молоко, постійно розмішуючи борошно лопаткою. Зменшити вогонь й залишити кипіти 30-40 хвилин. Наприкінці додати трохи мускатного горіха.
У формочки для жульєну розкласти гриби з цибулею. Всипати сир, трішки перемішати й залити соусом. Зверху посипати сиром. Запікати в духовці хвилин 15 при температурі 180°C.
Цибулю нарізати дрібно. Розігріти в сковороді оливкову олію й обсмажити на ній цибулю на невеликому вогні до прозорості (приблизно 4-5 хвилин).
Читайте такожСитна пшенична каша: як приготувати корисну крупу
Печериці очистити, нарізати тонкими пластинками та додати до цибулі. Обсмажувати 5-6 хвилин. Зняти з вогню.
Приготування соусу. Обсмажити на сухій сковороді борошно протягом 1 хвилини. Додати вершкове масло, готувати 2 хвилини, постійно помішуючи. Влити у сковороду вершки, ретельно перемішати, щоб не утворилися грудки. Довести до кипіння й зняти з вогню. Додати у соус гриби з цибулею, мускатний горіх, сіль, чорний мелений перець, перемішати.
Креветки розморозити, залити окропом на 3 хвилини та очистити. Розкласти їх по порційні формочки, які перед тим слід змастити олією.
Поверх креветок розкласти вершково-грибний соус. Сир натерти на дрібній тертці, посипати жульєн. Запікати жульєн 10 хвилин у розігрітій до 200°C духовці. Подавати відразу.