Приготовлена на кефірі випічка виходить дуже пишною й ніжною.
Свіжа домашня випічка – це завжди дуже смачно та затишно.
Солодкі пироги, торти, кекси, булочки, а також піцу ласуни можуть вживати у великих кількостях. Приготувати всі ці смаколики можна з "кефірного" тіста.
Випічка на кефірі добре піднімається і виходить дуже пишною й ніжною. А різні ягоди, фрукти, овочі, сир і зелень допоможуть урізноманітнити частування.
Кефір повинен бути кімнатної температури. Відразу слід увімкнути грітися духовку на 180°С.
Збити яйця з ваніліном. Всипати тонкою цівкою цукор, продовжуючи збивати. Далі влити кефір і продовжувати збивати на невеликих оборотах.
Читайте такожВишуканий торт Естерхазі: як приготувати легендарний десерт
Розділити тісто на дві рівні частини.
В одну додати залишені 20 грамів борошна. В іншу частину – какао. Обидва тіста добре перемішати.
Змастити форму рослинною олією. У центр форми вилити 2 ложки світлого тіста, потім зверху додати 2 ложки темного тіста. Таким чином перелити все тісто в форму. В результаті мають вийти смужки.
Відправити пиріг у розігріту духовку на 30-40 хвилин. Готовність перевіряти шпажкою: якщо з пирога вона виходить сухою – пиріг готовий.
Вийняти пиріг з форми й остудити на решітці. Нарізати його на порції та можна пригощатися з чаєм або молоком – кому як більше смакує.
Для тіста
Для начинки
Для змащення і посипання
У глибокій мисці з'єднати кефір з яйцем та рослинною олією. Додати сіль і порізаний кріп, перемішати. Всипте борошно з розпушувачем. Замісити некруте, пластичне тісто.
Для начинки натерти бринзу на дрібній тертці й з'єднати з сиром. Начинка повинна бути в міру солоною, приємною на смак.
Розділити тісто на однакові кульки, приблизно 12-16 штук. Взяти в руки кульку тіста, розплющити і покласти начинку. Зліпити краї та покласти на бочок.
Викласти пиріжки на пергамент. Змастити добре жовтком. Зверху посипати кунжутом. Відправити у розігріту до 180°С духовку на 30 хвилин.
Всі продукти повинні бути кімнатної температури. У глибоку миску вбити яйця, всипати цукор, влити кефір, додати дрібку солі, а також ванілін.
Збити інгредієнти міксером або вінчиком до отримання однорідної суміші. Влити олію, знову перемішати.
Читайте такожАроматний пиріг з варенням: як приготувати неймовірну випічку
Тісто має вийти за консистенцією як густа сметана, але текучим. Борошна може знадобитися трохи більше або менше – орієнтуватися треба на консистенцію тіста.
Далі можна додати в тісто, наприклад, подрібнений шоколад, рубані горіхи, курагу, чорнослив, родзинки. Сухофрукти попередньо промити, розмочити в гарячій воді, просушити й обваляти у борошні, лише потім додати в тісто.
Тісто вилити в застелену пергаментом і змащену олією форму для випічки кексу. Відправити в розігріту до 180°С духовку на 40 хвилин. Готовність кексу перевіряти дерев'яною шпажкою – на виході вона повинна бути сухою.
Вийняти кекс з форми, дати йому охолонути, посипати цукровою пудрою (полити цукровою глазур'ю або розтопленим шоколадом, прикрасити свіжими ягодами) і подавати до столу з чаєм, кавою або молоком.