Рецепт пирога з варенням / фото ua.depositphotos.com

Пиріг з варенням – традиційні ласощі до чаю, які нагадують про дитинство і домашній затишок.

Робиться такий смаколик нескладно, а рецептів приготування є безліч. Пісочний, тертий, листковий, дріжджовий, пісний – будь-який пиріг буде дуже смачним.

Пиріг з варенням "Кучерявий"

  • Борошно - 360 г
  • Яйця - 2 шт.
  • Цукор - 80 г
  • Вершкове масло - 200 г
  • Розпушувач - 0,5 ч.л.
  • Варення (краще густе) - 200 г

Просіяти борошно, з'єднати з розпушувачем і перемішати. Додати у борошно порізане на шматочки розм'якшене вершкове масло. Перетерти борошно з маслом на крихту.

Читайте такожВишуканий торт Естерхазі: як приготувати легендарний десертЗбити яйця з цукром. Якщо варення не дуже солодке, то цукру можна взяти більше.

Влити яєчну суміш у борошняну крихту, перемішати ложкою. Коли рідина змішається з борошном, перетерти тісто на крихту.

Увімкнути духовку на 180°C для розігріву.

Викласти більшу частину тіста в змащену маслом форму. Покрити тісто шаром варення. Зверху посипати залишками крихт тіста.

Відправити у духовку приблизно на 20 хвилин. Коли пиріг зарум'яниться зверху, вийняти, трохи охолодити й нарізати на порційні шматочки.

Відкритий пиріг з варенням

  • Борошно - 300-450 г
  • Вершкове масло - 200 г
  • Цукор - 150-200 г
  • Яйце - 2 шт.
  • Сода - 0,5 ч.л.
  • Винний оцет - 1 ч.л.
  • Ванілін - на кінчику ножа
  • Варення (густе) - 300-450 г

Розтопити вершкове масло, охолодити. Всипати цукор, збити міксером. Ввести яйця та ванілін, перемішати.

Погасити соду у винному оцті й вилити в збиту суміш, перемішати. Додати борошно та замісити некруте тісто. Загорнути його в плівку й покласти на 1 годину в холодильник.

Як приготувати пиріг з варенням / фото ua.depositphotos.com

Приготувати роз'ємну форму. Дно форми застелити пергаментом.

Дістати тісто та розділити його на дві нерівні частини. Меншу частину тіста (приблизну третю частину) прибрати в холодильник.

Робочу поверхню трохи притрусити борошном і розкачати більшу частину тіста відповідно до діаметру форми. Акуратно перенести це коло в форму й руками розподілити тісто, зробивши невисокі бортики.

Зробити кілька наколів виделкою і рівномірно викласти густе варення.

Меншу частину тіста розкачати в пласт, нарізати на смужки.

Частину смужок викласти на верх пирога, зробивши решітку. А частину пустити на окантовку бортиків. Пиріг випікати у заздалегідь розігрітій до 200-220°C духовці близько 25 хвилин.

Пляцок "Пані Каблучкова"

  • Борошно - 3 ст.
  • Маргарин - 250 г
  • Яйце куряче - 6 шт. (5 шт. - у тісто, 1 шт. - у начинку)
  • Сметана (15-20%) - 4 ст. л.
  • Цукор - 3 ст. (1 ст. - у тісто; 1,5 ст. - у білки, 0,5 ст. - у мак)
  • Розпушувач тіста - 1 ст. л.
  • Мак - 1 ст.
  • Крохмаль картопляний - 1 ст. л.
  • Кисіль (напівфабрикат, 90 грам) - 1 пачка
  • Масло вершкове (у крем) - 200 г + 1 ст.л. у мак
  • Молоко згущене (у крем) - 1 банка
  • Варення (краще кисле) - 1 ст.

Залити мак окропом, кип'ятити на слабкому вогні 15-20 хвилин, після чого відкинути на марлю, щоб стекла зайва рідина. Розтерти мак до білого кольору. Додати в нього 1 яйце, 0,5 склянки цукру, 1 ст.л. вершкового масла та 1 ст.л. крохмалю.

5 жовтків добре збити з 1 склянкою цукру, додати сметану, розм'якшений маргарин (250 г) і перемішати.

Читайте такожНайсмачніша сирна запіканка: як приготувати апетитний смаколикБорошно змішати з розпушувачем, додати яєчну суміш і швидко замісити тісто. Воно має бути липке. Покласти його в холодильник.

5 білків збити до стійкої піни, поступово додаючи 1,5 склянки цукру. Наприкінці збивання додати пачку сухого киселю.

Тісто розділити на дві частини. Одну викласти в квадратну форму, змащену маслом і застелену пергаментом. Змастити варенням, викласти купками макову начинку. Вільний простір заповнити збитими білками. Зверху можна посипати родзинками, горіхами, ягодами з варення.

Випікати при температурі приблизно 160°C, поки білки не стануть золотистого кольору. Всередині вони повинні залишатися м'якими.

Так само випекти другий корж.

Приготування крему. Збити 200 г масла з 1 банкою згущеного молока. Можна додати для трохи коньяку та чайну ложку какао.

Змастити остиглі коржі кремом і скласти начинкою всередину. Змастити верх пирога тонким шаром крему й посипати крихтою (наприклад, від печива). Готовий пляцок покласти в холодильник на кілька годин. Потім дістати його, нарізати на шматочки і подавати до столу.

Вас також можуть зацікавити інші рецепти:

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram