Такий тортик є одним із найулюбленіших і найпростіших варіантів десерту.
Сметанник – дуже смачний та ніжний торт, у складі якого, як випливає з назви, обов’язково є сметана.
Видів Сметанників загалом безліч, як і окремих, відмінних один від одного рецептів його приготування. Готується цей смаколик доволі просто. Головне – добре промазати коржі кремом і залишити торт просочуватися на декілька годин.
Для тіста
Для крему
Для прикрашання
Приготування тіста. Збити яйця з цукром до повного розчинення останнього. Продовжуючи збивати, ввести розм'якшене вершкове масло, ванільний цукор та сметану. Збити все до однорідності.
Читайте такожВишуканий торт Естерхазі: як приготувати легендарний десерт
Розкласти тісто по формах, щоб воно рівномірно по них розтеклося. Слід зауважити: чим менший діаметр, тим вищим буде бісквіт, тому найкраще взяти форму діаметром 20-25 см.
Випікати бісквіти у духовці при 180°С впродовж 25-30 хвилин. Готовність перевіряти зубочисткою: якщо, проткнувши корж, паличка залишилася сухою – він пропікся.
Тим часом слід приготувати крем. Для цього охолоджену сметану збити з цукровою пудрою та лимонним соком.
Білий і шоколадний бісквіт розрізати на два коржі. Чергуючи, намастити кожен корж кремом. Верх і боки торта теж змастити кремом й обсипати подрібненими горіхами і шоколадною стружкою. Прибрати Сметанник на 2-3 години у холодильник, щоб гарненько просочився.
Для тіста
Для крему
Збити яйця з цукром до розчинення. Додати сметану, соду, ванілін та борошно, добре розмішати, щоб вийшло однорідне тісто без грудочок.
Змастити форму маслом і вилити у неї тісто. Відправити у духовку випікатися при температурі 200°С. Готовність перевірити зубочисткою.
Для крему збити сметану з цукром.
Готову випічку розрізати на коржі й промазати кремом. Верх прикрасити крихтою з печива, тертим шоколадом або фруктами – як забажається.
Через кілька годин Сметанник просочиться і можна подавати його до столу.
Для тіста
Для крему
Змішати сметану, цукор і соду (можна погасити, але не обов'язково). Додати борошно й замісити м'яке, еластичне тісто.
Читайте такожПиріг, тарт та лінива ватрушка: рецепти неймовірної випічки на сметані
Акуратно перенести руками тісто на розігріту сковороду. Пекти на сухій млинцевій сковороді, на середньому вогні з двох боків. Сильно засмажувати не треба.
Для крему збити сметану з цукром (або цукровою пудрою), за бажанням можна додати ванілін або ванільний цукор.
Добре змастити всі коржі кремом, верх торта і боки.
Для обсипання можна взяти печиво, натерти його на тертці. Або можна використати обрізки від коржів, обсмажені на сковороді та подрібнені. Можна додати горіхи.
Прибрати тортик у холодильник, ідеально буде залишити його там на ніч.