Домашнє згущене молоко дуже смачне і має на 100% натуральний склад.
Згущене молоко - універсальні і дуже смачні ласощі. Жителі пострадянських країн дуже люблять згущене молоко і додають його в різні десерти. Магазинний десерт викликає великий сумнів щодо складу, та й смак у нього не дуже натуральний. Пропонуємо приготувати смачне згущене молоко вдома і ділимося порадою - як згустити десерт, якщо він вийшов занадто рідкий.
Для домашнього десерту обирайте свіже жирне молоко без добавок, краще селянське. Вам також знадобиться каструля з товстим дном.
Молоко вилийте в каструлю і поставте на мінімальний вогонь. Коли молоко трохи нагріється, всипте цукор і перемішуйте до повного розчинення. Регулярно помішуючи, варіть згущене молоко 2-3 години, поки молоко не загусне. Залиште згущене молоко в холодильнику на 5-8 годин і розлийте по стерилізованим банкам, якщо плануєте довго зберігати.
У високій каструлі з нержавіючої сталі злегка нагрійте молоко. Додайте шматок вершкового масла і ванілін. Всипте цукрову пудру. Перемішайте всі інгредієнти і включіть мінімальний вогонь. Постійно помішуючи, довести суміш до кипіння.
Після закипання збільшіть вогонь до середнього. Постійно помішуйте молоко і варіть приблизно 10-15 хвилин. За цей час воно повинно уваритися. Як тільки молоко почне густіти, відразу вимкніть вогонь. Згущене молоко варто остудити до кімнатної температури, а потім поставити в холодильник на кілька годин. Зберігати в банках з щільно закритою кришкою.
У каструлю з високими бортиками влийте молоко з іншими інгредієнтами. Поставте середній вогонь, перемішуйте молоко до розчинення цукру. Після закипання молоко може втекти, тому його треба помішувати. Варіть молоко 20 хвилин на середньому вогні, потім ще годину на мінімальному. Регулярно помішуйте молоко.
Після закінчення зазначеного часу вимкніть вогонь. Продовжуйте перемішувати згущене молоко ще 5 хвилин після виключення. Остудіть до кімнатної температури і приберіть в холодильник на кілька годин.
Загустити біле згущене молоко можна декількома способами.
Варене згущене молоко може вийти рідким, якщо його мало варили або у нього ненатуральний склад. Як згустити варенку вдома?