Що роблять з плодами жимолості: дивовижні рецепти

Можна приготувати "ледачий" домашній пиріг з жимолостю.

Наприкінці травня достигла дуже корисна і смачна ягода - жимолость. Якщо ви хочете отримати від неї максимум користі, звичайно ж, варто вдосталь "заправитися" нею в сезон - тобто наїстися. Найголовніше - знати міру. Варто зазначити, що 200 грамів соку жимолості можуть різко знизити кров'яний тиск.

Щоб отримати максимум користі, потрібно знати, як правильно зберегти жимолость, а для задоволення смакових рецепторів - розуміти, якими способами її краще готувати. З жимолості ви можете зробити мус, з жимолостю готують штрудель. Ягоду також можна заморозити на зиму, приготувати варення чи компот.

Дивовижний швидкий мус з жимолості - покроковий рецепт

Найголовніше - такий десерт готується досить швидко, і для нього знадобляться звичні інгредієнти. Що потрібно для мусу:

  • 125 грамів жимолості;
  • 250 мілілітрів води;
  • 20 грамів манки;
  • 30 грамів цукру.

Насамперед розберіться з ягодами - жимолость для мусу потрібна чиста і якісна. Розімніть ягоди і вичавіть сік. Залийте вижаті подрібнені ягоди окропом, а потім поставте варитися на великому вогні приблизно 5 хвилин.

Потім процідіть відварені подрібнені ягоди. В отриману рідину необхідно додати манку і цукор. Коли зробите це - зваріть кашу (вона має бути густа).

Після того, як каша охолоне до кімнатної температури, влийте в неї сік жимолості і все збийте так, щоб з'явилася крута піна. Потім розкладіть страву по невеликих тарілочках і поставте в холодильник мінімум на 1 годину. Добре остиглий мус можна прикрашати й подавати на стіл.

"Ледачий" штрудель з жимолостю - покроковий рецепт

Дуже швидко можна приготувати незвичну для українців страву. Щоб вона вдалася, візьміть:

  • листкове бездріжджове тісто - 500 г;
  • близько 500 г стиглої й солодкої жимолості;
  • 1,5 столової ложки кукурудзяного крохмалю;
  • жовток.

Промийте і просушіть жимолость. У суху ягоду всипте крохмаль і все акуратно перемішайте. Розкатайте тісто, щоб вийшов тонкий прямокутник, а потім розподіліть по поверхні ягоди. Залиште по краях кілька вільних сантиметрів.

Сформуйте штрудель - скрутіть щільну "ковбаску" і ретельно защипніть краї, щоб начинка не "втекла". На штруделі потрібно зробити невеликі надрізи. Також пиріг варто змастити жовтком. Якщо ви ласун - посипте штрудель цукром.

Розігрійте духовку до 200 градусів і випікайте пиріг приблизно 30 хвилин.

Як приготувати компот з жимолості на зиму

Рецепт максимально простий. Вам знадобляться:

  • банка об'ємом 1 л;
  • стакан чистої жимолості;
  • окріп;
  • 0,5 склянки цукру.

Акуратно пересипте жимолость в банку, залийте все окропом і прикрийте кришкою. Рідині потрібно дати постояти в спокої приблизно 15 хвилин. Потім злийте рідину в каструлю (ягоди мають залишитися в банці) і додайте цукор. Поставте рідину з цукром на вогонь, дайте їй закипіти, а після цього влийте все назад в банку і закрийте кришкою.

Банки варто закутати чимось теплим до повного охолодження, а потім переставити в прохолодне місце.

Швидке варення з жимолості - простий рецепт

Для приготування такого варення знадобиться мінімум інгредієнтів. Візьміть:

  • 1,5 кг жимолості;
  • 10 г агар-агару;
  • 1,2 кг цукру.

Перед тим, як починати варити таке варення зі свіжої жимолості, ягоди необхідно помити й перебрати. Потім пересипте жимолость в каструлю чи миску, в якій будете варити варення.

Спочатку в ягоди всипте приблизно половину необхідної порції цукру і все ретельно розімніть. Підготовлену масу відставте на кілька годин чи на ніч.

Коли маса настоїться, підготуйте банки й кришки - простерилізуйте їх і займіться приготуванням агар-агару. Всипте агар-агар в каструлю, залийте теплою водою, перемішайте і дайте суміші постояти 10-15 хвилин.

В цей час поставте миску із заготовкою на варення на вогонь, всипте туди решту цукру, перемішайте і почекайте, поки на ньому з'явиться пінка. Поставте на вогонь каструлю з агар-агаром і постійно помішуйте його, поки він не стане схожим на гель.

Коли жимолость з цукром майже закипить, - додайте агар-агар, при цьому все постійно помішуйте, поки маса не закипить. Коли маса раз закипить - перемішайте її, щоб піна осіла. Потім почекайте, поки все знову закипить, перемішайте і вимикайте вогонь.

Розлийте гаряче варення в банки і закрийте кришками. Таке варення вдається в міру солодке. Якщо ви любите дуже солодке, - тоді використовуйте цукру стільки, скільки і ягід.

Як правильно заморозити жимолость на зиму

Перед тим, як заморожувати ягоду, її потрібно промити, а потім - просушити. Якщо ви цього не зробите перед заморожуванням, ягоди злипнуться.

Жимолость дуже ніжна і під час "купання" чи перекладання може пошкодитися, тому її можна акуратно вимити прямо в саду - ретельно полити кущ зі шланга, а потім почекати, поки ягода висохне, і вже потім її вирвати і перейти безпосередньо до заморожування.

Зберіть ягоди в контейнер, в якому будете їх заморожувати. Поставте посудину з жимолостю в морозильник спочатку без кришки. Через 4 години струсіть контейнер і закрийте кришкою.

Взимку із замороженої ягоди ви теж зможете зробити варення. Крім того, легко вдасться приготувати начинку для штруделя. Варення із замороженої жимолості і начинка для пирога готуються точно так само, як і зі свіжої ягоди, єдиний додатковий крок - потрібно почекати, поки ягода розморозиться.

УНІАН раніше пояснив, як використовується кульбаба у кулінарії - опубліковані рецепти чудового десерту.

Вас також можуть зацікавити новини: