Варення з кульбаби / depositphotos.com

Кульбаба, яку зазвичай вважають бур'яном, насправді їстівна і корисна. Її додають в салати, готують вино та варення з кульбаби - воно підвищує імунітет та допомагає вилікувати застуду. Три рецепти такого квіткового десерту - в матеріалі УНІАН.

Раныше ми розповідали, як приготувати домашній лимонад - 3 рецепти корисного напою.

Чим корисне варення з кульбаби

Кульбаба містить багато корисних речовин - вітаміни з, А, В2, Е, РР, холін, марганець, залізо, кальцій, фосфор і навіть 5% білка. У лікувальних цілях використовують всі частини рослини - корінь, листя, суцвіття і сік кульбаби. З суцвіть зазвичай готують варення - його вживають для профілактики вірусних інфекцій і поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, а також при захворюваннях печінки, жовчного міхура, авітамінозі і анемії. Також квіткове варення допомагає знизити тиск при гіпертонії.

Відео дня

Утім, у варення з кульбаби є й протипоказання: переїдати його небезпечно - можна "заробити" гіпервітаміноз і діарею. Зовсім не можна їсти таке варення тим, у кого алергія та індивідуальна непереносимість кульбаби, якщо є загострення хронічних захворювань внутрішніх органів, виразкова хвороба, цукровий діабет, камені в жовчному міхурі.

Як варити варення з кульбаби 

Суцвіття кульбаб для варення збирають у травні і червні - опівдні, коли всі квіточки розкрилися. Вони маютьбути красивими, без пошкоджень, сухих пелюсток і комах.

Важливий момент: перед приготуванням квіточки кульбаб не миють, щоб не змити корисний пилок з суцвіть - тому збирати кульбаби потрібно в екологічно чистому місці, подалі від доріг і промисловості. 

Перед приготуванням суцвіття кульбаб потрібно розібрати на пелюстки, видаливши зелену частину - вона буде гірчити.

Варення з кульбаби з лимоном

Такий десерт виходить з приємною кислинкою. Це хороша профілактика застуди та ліки проти вірусної інфекції.

Інгредієнти:

  • пелюстки кульбаби - 350 г;
  • цукор - 900 г;
  • лимон - 150 г;
  • вода - 1 л.

Помийте і наріжте кубиками лимон, кісточки видаліть, додайте пелюстки кульбаб і перемішайте. Залийте 1 л води, накрийте кришкою і варіть на середньому вогні до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть ще 15 хвилин. Дайте повністю охолонути і процідіть через марлю - жмих потрібно викинути. Перелийте відвар в каструлю, додайте цукор і доведіть до кипіння. Зменшіть вогонь і варіть до потрібної консистенції. Розлийте готове варення по стерилізованих банках. Зберігайте в холодильнику.

Як приготувати варення з кульбаби з апельсином

Таке варення також багате вітаміном C і захищає від застуди та грипу, а ще  корисне при авітамінозі (по 1 ложці в день). Апельсини надають десерту красивий золотистий відтінок.

Інгредієнти:

  • пелюстки кульбаби - 500 г;
  • цукор - 1,5 кг;
  • апельсини - 5 шт.;
  • вода - 3 л.

Змішайте пелюстки кульбаби з часточками апельсина, залийте водою і доведіть до кипіння на середньому вогні. Коли закипить, варіть на слабкому вогні без кришки 1 годину. Процідіть, відвар змішайте з цукром і варіть ще 40 хвилин. Розлийте варення по стерилізованих банках.

Варення з кульбаби - рецепт з м'ятою

М'ята надає варенню з кульбаби заспокійливий ефект, а також хороша проти хвороботворних бактерій.

Інгредієнти:

  • пелюстки кульбаби - 200 г;
  • м'ята - 10 гілочок;
  • цукор - 1 кг;
  • лимон - 1 шт.

Залийте пелюстки водою, поставте на вогонь. Помийте листочки м'яти, додайте до кульбаби і варіть 1 годину на повільному вогні. Процідіть, у відвар додайте цукор, варіть ще 50 хвилин. Додайте нарізаний лимон і проваріть ще 10 хвилин.

Вас також можуть зацікавити новини: