Смачні рецепти страв на Різдво Христове.
Різдво Христове - це головне свято християн, яке має свої кулінарні традиції. Різдвяний стіл має бути скромнішим, ніж новорічний. Важливо пам'ятати, що головною метою Різдва є прославлення Христа, а не бездумне насичення їжею.
У цей день закінчується великий сорокаденний Різдвяний піст, тому на стіл дозволено подавати будь-які страви з м'яса і молочних продуктів, а також алкоголь. На Різдво віруючі відзначають не тільки народження Христа, а й зняття харчових обмежень.
Куряче філе відварити, остудити і нарізати кубиком. Грінки нарізати кубиком. Маслини порізати кружечками. Салат і рукколу помити і обсушити. Викласти на тарілку салатні листя, потім кукурудзу, нарізані навпіл черрі, маслини, курку і грінки. Заправити салат заправкою і тертим пармезаном.
Рікотту і бринзу розім'яти виделкою в тарілці. Додати рубану зелень і нарізану шматочками в'ялену журавлину, перемішати. Викласти масу на лаваш рівним шаром. Загорнути лаваш в рулет і нарізати на однакові порційні шматочки.
Рис зварити до готовності в підсоленій воді. Дрібно нарізати помідор, цибулю-порей, зелень подрібнити, яблуко натерти на дрібній тертці. Форель розім'яти виделкою. З'єднати і перемішати всі інгредієнти. Наповнити салатом тарталетки і відразу подавати до столу.
Читайте також4 смачні м'ясні страви на Новий рік, які здивують гостей
Яловичину, свинину і курку промити під водою, покласти в киплячу воду і варити на маленькому вогні 3 години. Моркву, часник, цибулю і корінь селери почистити і крупно нарізати, покласти в воду. Додати сіль, перець і лавровий лист. Варити ще 30 хвилин. Зняти каструлю з вогню, витягнути м'ясо і відокремити його від кісток. Викласти м'ясо в кілька лотків для холодцю. Залити м'ясо процідженими бульйоном. Залишити холодець на кілька годин охолонути, а потім поставити в холодильник на ніч.
Мандарини очистити від шкірки і розділити на часточки. Сухофрукти обмити і обсушити, на півгодини замочити в лікері. Масло розм'якшити при кімнатній температурі, додати цукор і збити міксером. У масу додати по одному яйцю і перемішувати. У сковороду покласти шматок масла і трохи цукру, обсмажити з двох сторін часточки мандарина. Додати суміш сухофруктів в лікері в сковороду і томити, поки алкоголь повністю не випарується. Залишити сухофрукти з мандаринами остигати і додати їх в тісто. Форму для кексу змастити маслом і присипати борошном. Викладіть тісто в форму. Випікайте 40 хвилин при 180 градусах. Зверху посипати пудрою і прикрасити.
Масло збити з цукром до легкості. Додати жовтки і ще раз перемішати. Просіяти половину борошна і ще раз перемішати. Горіхи дрібно порубати ножем і змішати з сухофруктами і родзинками, перемішати з борошном, що залишилося. Змішати тісто з борошном і сухофруктами, замісити і скачати в трубочку. Загорнути в харчову плівку на 3 години і покласти в холодильник. Нарізати тісто кружечками товщиною приблизно 1 см. Деко для запікання застелити папером, викласти печиво. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин.
Сухофрукти на 3 хвилини залити теплою водою. Перекласти в друшляк і промити під проточною водою. Налити воду у велику каструлю, довести до кипіння і вкинути сухофрукти. Не накриваючи каструлю кришкою, повторно довести воду до кипіння і відразу ж прибрати каструлю з вогню. Залишити узвар настоятися на 5 годин, закутавши каструлю в рушник. За бажанням додати в напій мед, щоб зробити його солодше.