Смачне варення із соковитих ягід готується просто, а взимку добре смакуватиме з чаєм.
Сонячне літо радує дозрілими на грядках овочами, а в саду – стиглими, ароматними ягодами і фруктами. Вдосталь поласувавши свіжими плодами, варто замислитися про заготівлю різних смаколиків на зиму. Стосується це також і смачної черешні.
Із соковитої ягоди можна, зокрема, зробити запашне варення, щоб у холодні зимові вечори доповнювати ним чаювання.
Спершу слід перебрати ягоди, видалити хвостики, помити й покласти на рушник обсохнути. Кожну ягідку проколоти зубочисткою, що дозволить зберегти їх цілими та гарними у процесі термообробки.
Читайте такожЯк правильно заморозити полуницю: способи та корисні поради
Готуємо сироп. Налити в каструлю воду, всипати цукор і довести до кипіння, постійно помішуючи. У киплячий сироп викласти підготовлені ягоди та дочекатися, коли суміш з ягодами знову закипить. За бажанням додати корицю (або ваніль).
На повільному вогні варити варення 1-1,5 години. Чим довше воно варитиметься, тим густішим і карамельним вийде варення.
Розкласти готове варення по стерильних баночках, закрутити кришками, остудити в теплі, потім прибрати на зберігання у прохолодне місце.
Черешню очистити, промити, видалити з ягід кісточки. Додати в черешню третю частину цукру, перемішати та покласти на вогонь. Проварити до утворення сиропу.
Сироп злити через сито або друшляк (його, можна, використати, наприклад, для компоту). Ягоди черешні повернути в миску для подальшого варіння. Всипати решту цукру, перемішати. Знову покласти на вогонь і проварити варення до потрібної густоти. Це займе близько 15 хвилин.
Поки варення буде варитися, слід підготувати банки, простерилізувавши їх та кришки кип'ятінням.
Потім гаряче варення розкласти у пропарені банки й закрутити стерильними кришечками. Перевернути їх, і тримати в такому вигляді, поки варення не охолоне. Зберігати густе варення з черешні можна у звичайних умовах, але так, щоб було не дуже спекотно.
Підготувати банки для варення, ретельно вимивши їх та простерилізувавши.
Плоди черешні переберіть. Видаліть м'яті та зіпсовані ягоди, листя та черешки.
Промити черешню у холодній воді. Видалити кісточки з плодів. Потім зважити очищену від кісточок черешню й відміряти бажану кількість цукру (стандартні пропорції – 0,8-1,2 кілограма цукру на 1 кілограм очищеної черешні).
Викласти черешню у каструлю, пересипаючи шарами цукру. Після цього черешня має настоятися впродовж ночі або 6-8 годин, щоб плоди пустили сік. Якщо рідини після настоювання буде недостатньо, слід додати 50 мл води, щоб активізувати процес і трохи розтопити цукор.
Читайте такожХрумкі огірки з кетчупом: рецепт смачної заготовки на зиму
На середньому вогні довести суміш черешні та цукрового сиропу до кипіння. Зменшити вогонь і варити варення 5 хвилин або 20 хвилин (для більш густого варення). Потім вимкнути вогонь і повністю охолодити варення. За бажанням на цьому етапі можна додати ванільний цукор, корицю та інші спеції за смаком.
Повністю охолоджене варення довести до кипіння, варити ще п'ять хвилин, а потім знову охолодити. Повторити процедуру варіння три рази, роблячи перерви по 10-12 годин, щоб варення охололо, а ягоди просочилися сиропом. Можна й менші перерви (3,5-4 години) у варінні робити, але в разі такого способу заготовки плоди трохи зморщаться.
Втретє, проваривши варення, розлити його по підготовлених банках, накрити стерилізованими кришками і закатати. Перевернути банки з варенням та укутати до повного охолодження.