Як заморозити полуницю / фото pgorod-onlaun.net

На початку літнього сезону достигає полуниця й можна скільки завгодно їсти свіжу ягоду. Але її сезон недовговічний, а ласувати смачною полуницею хочеться не лише влітку, а весь рік. Чи не найкращим варіантом буде замороження полуниці, адже в такому разі ягода зберігає більше корисних властивостей порівняно із варенням і компотами.

Вибір та підготовка полуниці до замороження

Читайте такожПолуниця – користь літньої ягоди та найкращі рецепти

Полуниця, яку планують заморожувати, має бути стиглою, але не перестиглою, з темною м’якоттю й сухою. Найкраще обирати дрібні ягоди.

Відео дня

Насамперед потрібно перебрати полуницю й відбракувати ягоди з ушкодженнями, пом’яті або надгнилі, а також акуратно промити й обов’язково добре просушити. Якщо планується морозити полуницю цілою, то плодоніжки видаляти не потрібно, адже без них ягода випустить сік і розклеїться.

Для заморожування найкраще використовувати пластикові контейнери або ж поліетиленові пакети. Тара повинна бути добре вимитою, сухою та без сторонніх запахів.

Слід також пам’ятати, що ягоди полуниці не переносять повторної заморозки, тому краще розділити їх на невеликі порції.

Сухе заморожування цілих ягід

Помиті й сухі ягоди розкласти на деякій відстані одна від одної в один шар на плоскій тарілці або дошці, застеленій харчовою плівкою. Помістити в морозильну камеру на 2 години.

Способи замороження полуниці / фото vypekaika.ru

Потім дістати заморожену полуницю й зняти з тарілки (дошки) пакет разом з ягодами – таким чином підморожена полуниця опиниться вже запакованою у пакеті. Або ж пересипати в пластикову тару, щільно закрити та зберігати в морозилці.

Заморожена полуниця з цукром

Заморожена в цукрі ягода добре зберігає свою форму, смак та аромат, хоча в процесі може пустити трохи соку.

Підготовлену полуницю викласти у пластикову посудину, кожен шар пересипаючи цукром з розрахунку на 1 кг ягід – 200 г цукрового піску (якщо цукор великий, то краще його змолоти на пудру). Поставити контейнери в морозильну камеру, де заморожена полуниця може зберігатися хоч цілий рік.

Як заморозити полуницю у вигляд пюре

Читайте такожШпинат: чим корисний шпинат і як його вживати

Сухе заморожування підходить для щільних і сухих сортів полуниці. Якщо ягода дуже велика, соковита або злегка пом'ята, її краще перетворити на пюре.

Очищену, помиту й добре просохлу полуницю подрібнити у блендері до однорідної маси. Залити полуничне пюре в пластиковий контейнер, накрити кришкою й покласти в морозилку до самої зими чи до того моменту, коли воно знадобиться.

За бажанням перед подрібненням можна всипати цукор (з розрахунку 300 г на 1 кг ягід), але полуниця добре збережеться і без нього, а підсолодити її можна вже після розморожування.