Баклажанна ікра дуже корисна і ситна.
Баклажанна ікра - прекрасне доповнення до м'яса або овочів, а також смачна намазка на хліб. Залежно від уподобань таку ікру можна зробити однорідною, або нарізати овочі великими шматочками. Щоб закуска зберігалася всю зиму, рекомендуємо закрити її в стерилізованих банках. Раніше ми розповідали, як стерилізувати банки різними способами.
Баклажани помити, очистити від шкірки і нарізувати кубиками. Викласти в глибоку ємність. Помідори пропустити через м'ясорубку або подрібнити блендером. Змішати подрібнені помідори з томатною пастою. Болгарський перець нарізати соломкою, а цибулю - кубиками.
Розігріти сковороду з соняшниковою олією і всипати цибулю. Смажити цибулю 3 хвилини, потім додати баклажани, перець і половину томатної маси. Перемішати інгредієнти і тушкувати під кришкою 40 хвилин, іноді помішуючи.
Потім посолити і поперчити овочі, додати цукор, спеції і другу половину томатної маси. Тушкувати ще 5 хвилин і вимкнути вогонь. Розкласти баклажанну ікру по стерилізованим банкам.
На помідорах зробити зверху хрестоподібні надрізи і залити окропом. Зняти шкірку з томатів. Баклажани, морква, перець, і цибулю нарізати будь-яким способом. Нагріти сковороду з олією. Обсмажити нарізані баклажани по 5 хвилин з кожного боку, потім додати інші овочі і злегка обсмажити все разом.
Обсмажені баклажани і інші овочі перебити блендером. Ікра буде смачніше, якщо в ній будуть невеликі шматочки овочів. Перекласти однорідну ікру в каструлю і тушкувати під кришкою 40 хвилин. Потім додати спеції і рубану петрушку, тушкувати ще 10 хвилин. В кінці влити в ікру оцет і розкласти по стерилізованим банкам.