Шматочками або цілий фарширований гарбуз – це завжди буде апетитно й корисно.
Гарбуз – корисний овоч, з якого можна готувати низку смачних страв. Зокрема, його можна запекти в духовці.
Приготувати цей овоч у духовці можна шматочками або цілим. Особливо популярний гарбуз запечений із цукром або медом – така страва буде чудовим ароматним десертом. Також гарбуз доповнюють прянощами, яблуками, горіхами, м'ясом, картоплею.
Гарбуз - 300 г
Цукор - 2 ч.л.
Кориця (за бажанням) - за смаком
Насамперед треба підготувати гарбуз і цукор для запікання, а також за бажанням корицю.
Читайте такожНайсмачніший гарбузовий пиріг: як приготувати ніжно-ароматну випічку
Посипати цукром гарбуз і відправити у духовку на 30 хвилин при температурі 180°C (час запікання можна варіювати за смаком). Готовий гарбуз можна посипати пудрою, полити сметаною з цукром або ягідним чи фруктовим сиропом.
Ретельно помити овочі, обсушити. Потім очистити від шкірки гарбуз, картоплю та цибулю.
Гарбуз нарізати плоскими прямокутниками, картоплю – тонкими кружечками, цибулю - тонкими кільцями. Скласти овочі у велику миску. Посолити їх, влити олію, насипати прованські трави. Добре все перемішати.
Увімкнути духовку для розігріву на 180°C. Змастити форму для запікання олією. Перекласти у неї овочі, чергуючи їх, щоб готова страва мала красивіший вигляд. Зверху додати шматочки вершкового масла або збризнути овочі соняшниковою олією.
Посипати все натертим на великій тертці сиром. Відправити на годину-півтори в нагріту до 180°C духовку, зверху прикривши фольгою. Щойно картопля буде готова, зняти фольгу, за бажання ще трохи продовжувати запікати страву.
У гарбуза зрізати верх і видалити ложкою насіння. Відварити рис. Печериці та ріпчасту цибулю нарізати кубиками.
Читайте такожСмачне домашнє вино: рецепт приготування з білого винограду
Відварену курку нарізати невеликими шматочками і додати в сковороду. Посолити, поперчити, додати вершки та добре перемішати.
В окрему ємність помістити варений рис, додати до нього обсмажену курку з печерицями, а також нарізаний кубиками помідор. Додати трохи меленої паприки, за бажанням також можна додати улюблені спеції.
Гарбузи зсередини натерти сіллю, наповнити начинкою і додати по 2-3 столові ложки води.
Зовні гарбузи змастити олією й загорнути у фольгу. Розігріти духовку до 200°C і запікати гарбузи 1 годину. Потім розгорнути фольгу й посипати зверху натертим сиром. Запікати ще 10 хвилин. Якщо гарбуз великий, то час запікання збільшиться. Їх готовність можна перевірити, проколів зубочисткою з краю: якщо входить легко – гарбуз запікся.
Запечені гарбузи на 10-15 хвилин залишити у вимкненій духовці, потім дістати їх та подавати на стіл.