Рецепт білого вина з винограду / фото piqsels.com

Вино – чудовий хмільний напій, який цілком можливо зробити вдома. Щоправда, аби отримати хороше вино, потрібно немало часу й дотримуватися технології.

Читайте такожАроматний хмільний напій із винограду: як зробити червоне вино удомаТак, ягоди до моменту збору повинні бути добре дозрілими, перед початком процесу виготовлення вина їх слід ретельно перебрати, відбракувавши сухі, підгнилі та запліснявілі.

У жодному разі не потрібно мити виноград – це збереже на поверхні ягід дикі дріжджі, що є неодмінною умовою гарного бродіння. Важливо також приготувати ємність для вина та інший інвентар не просто помивши його, а ще й продезінфікувавши.

Відео дня

Не останню роль відіграє і сорт винограду, з якого буде вироблятися хмільний напій. Плоди обов’язково повинні бути стиглими й соковитими. Робиться біле вино, відповідно, з білого винограду або рожевого.

Біле вино з винограду: рецепт

  • Виноград білий – 10 кг
  • Цукор – від 50 до 200 г на літр отриманого соку

Насамперед слід перебрати виноград, відбракувавши недостиглі й пошкоджені ягоди. Потім їх потрібно почавити, робити це найкраще руками, проте можна й за допомогою товкача або спеціального преса.

Ємність з виноградною масою, заповнену не більш як на 3/4 від обсягу, накрити марлею. Залишити на кілька днів у теплій кімнаті. Невдовзі суміш почне пінитися й утворюватиметься "шапка" з піни і виноградних шкірок, яку треба регулярно прибирати, перемішуючи мезгу (маса розчавлених ягід винограду).

Як зробити біле вино з винограду / фото flickr.com

Далі сік (сусло) треба профільтрувавши декілька разів через марлю. Це дозволить очистити рідину і наситить її киснем, що сприятиме гарному бродінню. Відфільтрований сік перелити в скляний бутель, заповнивши його на 3/4 від обсягу.

На цьому етапі, якщо сік кислий, то відразу ж вносять першу порцію цукру. Для цього потрібно відлити трохи сусла, додати туди цукор і, ретельно розмішуючи, розчинити його, потім перелити солодкий сироп назад в основне сусло. На бродильну ємність встановлюють гідро затвор (або гумову рукавичку) і відправляють її в темне місце у приміщенні з температурою 10-22°C.

Читайте такожСмачні салати на зиму: рецепти овочевої закускиЧерез 5-7 днів знову пробують сусло на смак і за потреби додають наступну порцію цукру. Загалом це роблять, як правило, тричі через 10-12 днів.

Після закінчення бродіння вино акуратно проціджують, щоб не потривожити осад, розливають по пляшках, закупорюють і кладуть у прохолодне місце на кілька тижнів на витримку. Аби біле вино було готове й повністю дозріло, достатньо витримати його 40 днів.

Інші рецепти, які можуть зацікавити: