Що приготувати на Покрову: перелік рецептів до святкового столу

На Покрову Пресвятої Богородиці прийнято готувати традиційні страви.

Господині на церковне свято Покрова здавна готували безліч страв. На святковому столі обов'язково повинен бути присутнім Покровський коровай - головний символ торжества.

Віруючі християни здавна готували на Покров Пресвятої Богородиці капусняк або борщ, холодець, вареники, домашні ковбаси.

Покровський коровай

Для тіста:

  • Сухі дріжджі - 1 пачка.
  • Сіль - 1 ч.л.
  • Цукор - 1 ч.л.
  • Молоко - 1 ст.л.
  • Борошно - 1-5 - 2 кг.
  • Рослинна олія - 1 ст.л.
  • Вершкове масло - 100 гр.
  • Сметана - 0,5 склянки.

Для начинки:

  • Капуста - 0,5 качана.
  • Морква - 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Лимонний сік - 1 ст.л.
  • Кропу - 1 пучок.
  • Варені яйця - 3-4 шт.

Читайте такожЯк смачно приготувати баклажани на вечерю: перелік простих і смачних стравЗамісити дріжджове тісто (важливо: дріжджі додавати в борошно) і залишити на 2 години. Капусту нашаткувати, моркву натерти на тертці, цибулю дрібно нарізати. Обсмажити цибулю з капустою і морквою 10 хвилин на рослинній олії, додати лимонний сік, сіль, перець, щіпку цукру, кілька столових ложок води і тушкувати під кришкою ще 10 хвилин. В кінці додати дрібно нарізані варені яйця.

Тісто розділити на 2 частини. Одну частину розкатати, викласти у форму для запікання, сформувавши бортики. Викласти начинку, використовувати другу частину для прикраси. Найбільш популярний спосіб - нарізати тісто смужками і викласти хрест-навхрест. Помазати коровай збитим яєчним білком, дати пирогу постояти 10-15 хвилин. Випікати 30-40 при температурі 180°C.

Пиріг з капустою на дріжджах

Для опари:

  • Молоко - 300 мл.
  • Цукор - 4 ст.л.
  • Борошно пшеничне - 6 ст.л.
  • Дріжджі сухі - 11 г.

Для тесту: 

  • Яйце куряче - 2 шт.
  • Сіль - 1 ч.л.
  • Олія соняшникова - 130 мл.
  • Борошно пшеничне - 450 г.

Для начинки:

  • Капуста - 1/2 качана.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Морква - 1 шт.

Ріпчасту цибулю очистити, нарізати, обсмажити до золотистого кольору. Моркву натерти на тертці, додати до цибулі, обсмажувати ще 2 хвилини. Капусту нашаткувати, посолити, поперчити, додати до цибулі і моркви, тушкувати до готовності.

Читайте такожНайсмачніші ліниві вареники: солодкі і солоні рецептиДріжджі розвести в теплому молоці, додати всі інгредієнти для опари. Замісити тісто і залишити на півгодини. Збити яйця з сіллю, вилити в опару. Додати рослинне масло, замісити тісто, поступово підсипаючи борошно.

Тісто розділити на дві частини і залишити на півгодини. Посипати борошном поверхню, розкачати тісто. Викласти на нижню частину начинку, зверху покласти другий пласт тіста і защепити края. Пиріг змастити молоком і запікати в духовці 30 хвилин при температурі 200°C.

Овочевий салат "Зелений"

  • Червона цибуля - 1 шт.
  • Яблуко зелене - 1 шт.
  • Капуста - 200 гр.
  • Солодкий перець - 2 шт.
  • Цибуля-порей - 1 шт.
  • Селера - 100 гр.
  • Винний оцет - для маринаду.
  • Лимонний сік.
  • Маслинове масло.
  • Петрушка, кріп - за смаком.
  • Сіль, цукор, перець - за смаком.

Червону цибулю нарізати півкільцями, замаринувати у винному оцті, додати цукор, сіль і перець, залишити на дві години. Всі інші інгредієнти нарізати півкільцями, кільцями або кубиками - за бажанням. На велике блюдо викласти начинку шарами: капуста, перець, яблуко, селера, порей, мариновану цибулю. Зверху посипати подрібненою петрушкою і кропом. 

Полити лимонним соком і оливковою олією, посолити, поперчити, залишити на 30 хвилин, щоб салат просочився.

Вас також може зацікавити: