Покров Пресвятої Богородиці / фото politobzor.net

У середині жовтня українці відзначають Покров Пресвятої Богородиці – одне з найважливіших православних свят. Ця дата є особливою для України, адже Покрову дуже любили і широко відзначали запорізькі козаки. Важливість свята для нашої країни підкреслюється ще й тим, що його дата оголошена вихідним днем.

З Покровом Пресвятої Богородиці також збігається молоде свято День захисника України.

Покров Пресвятої Богородиці: коли відзначається

Це свято є неперехідним і щорічно відзначається 14 жовтня. Цього року воно випадає на четвер і подарує нам додатковий вихідний. П'ятниця 15 жовтня також буде неробочою, проте її потрібно буде відпрацювати в суботу 23 жовтня.

Відео дня

Покров Пресвятої Богородиці: історія

Історик і релігієзнавець Ігор Козловський

Свято Покрови є особливим для східних слов'ян. І за преданням, воно пов'язане з тим, що люди, які молилися у Влахернському храмі у Константинополі у 910 році, - з’явилася Богородиця, яка свій омофор (покривало для голови) розтягнула над людьми для того, щоб захистити їх від навали мусульман. Наступного дня загарбники залишили місто.

Як повідомляє Ігор Козловський, українські козаки дуже шанобливо ставилися до Богородиці і до свята Покрови. Для козаків храм Покрови – це був центральний храм. І так вони завжди, де тільки була якась козацька громада, якщо будували храм, то обов’язково храм Покрови. У них був особливий культ Божої Матері, заступниці і захисниці від ворогів. Голова церква на Січі і ікони у кожному козацькому курені також були на честь Покрови Божої Матері.

Покров 2021 / фото УНІАН

Покров Пресвятої Богородиці: як відзначається, прикмети дня

Покров вважається днем приходу зими. До цієї дати часто починаються перші заморозки. До 14 жовтня збирають весь урожай, а худобу вже не виганяють на пасовище. У цей день варто відвідати церковну службу і прочитати молитву Богородиці. Свято Покрови Пресвятої Богородиці вважається вдалим для весілля. Укладений в цю дату шлюб буде міцним і щасливим. 

Читайте такожВихідні дні жовтня 2021 в Україні: скільки будемо працювати і відпочивати в цьому місяціЯк розповідає історик Ігор Козловський, у традиціях українських також саме з цього періоду починають розтоплювати у хатах. Віруючі люди ходять до церкви з проханням до Божої Матері захистити їх родини і самих. Це радісне свято. Треба радіти, не сумувати ні в якому разі. Треба ходити в гості і також приймати гостей.

У деяких регіонах випікали спеціальний хліб, коровай і намагалися не ображати один одного, не ображати Господа і Діву Марію. У це свято не можна прати, прибирати, копати, також не може робити шиття, тобто голку брати. Заборонено лаятись, сваритися. І також дуже часто у деяких регіонах України забороняли вживати алкоголь. Не потрібно позичати гроші, брати у борг, займатися такими діями, які є такими світськими, мирськими.

На Покрову заведено накривати стіл і влаштовувати посиденьки. На святковий стіл ставлять млинці, короваї, пиріжки з калиною. У цей день існує традиція спалювати старий непотрібний одяг, щоб прогнати нещастя і хвороби.