
Уже скоро настане Великдень 2024, на який прийнято готувати святкову здобу. М'яка та ароматна пасха на жовтках практично завжди виходить з першого разу. Цей рецепт дуже давній - такі вироби випікали ще наші бабусі.
Паска на яєчних жовтках довго залишається м'якою, тому її можна випікати заздалегідь за кілька днів до свята. З зазначеної кількості інгредієнтів виходить приблизно 3-4 великі паски.
Паска "10 жовтків"
Інгредієнти:
- борошно - 1 кг;
- яєчні жовтки - 10 шт;
- молоко - 400 мл;
- сухі дріжджі - 70 г;
- цукор - 300 г;
- вершкове масло - 200 г;
- ванільний цукор - 1 пакетик;
- родзинки - 150 г;
- цукати - за бажанням;
- цедра апельсина - за бажанням.
Спочатку приготуйте опару – для цього в тепле молоко всипте дріжджі, 1 ложку цукру та 3 ложки борошна, перемішайте та залиште на 15 хвилин. Переконайтеся, що дріжджі свіжі.
Цукати та родзинки на 15 хвилин замочіть у окропі, потім обсушіть серветками і обваляйте у борошні. Яйця ретельно промийте під краном і розділіть жовтки з білками. Білки не викидайте - з них можна приготувати білкову глазур на паску.
Жовтки збийте з цукром, ванільним цукром і щіпкою солі, а також за бажанням з цедрою апельсина. Змішайте жовткову суміш з опарою та розтопленим у мікрохвильовій печі маслом. Замішуйте тісто приблизно 15 хвилин|мінути|, поки воно не стане еластичним і однорідним. Наприкінці додайте цукати та родзинки.

Готове тісто приберіть у велику ємність, накрийте плівкою та рушником і заберіть на 1,5-2 години у тепле місце. За цей час воно має вирости вдвічі. Потім змащеними олією руками ще раз розімніть тісто і заповніть на третину форми для пасок. Залишіть тісто ще на 1 годину, щоб воно піднялося вдвічі
Розігрійте духовку до 200°. Поставте паски запікатися і зменшіть температуру до 180°. Випікається здоба приблизно 45-60 хвилин залежно від розміру. Готова паска на 10 жовтках вийде м'якою та ароматною.