Чоловік вирішив "пограти в археолога" і за кілька годин знайшов кілограм золота - як саме

Як згодом виявилося, він натрапив на скарб віком щонайменше 1500 років.

Мешканець Данії Оле Ґінеруп Шиц за допомогою металошукача, який він придбав напередодні, знайшов майже кілограм старовинного золота, що стало одним з найбільших скарбів в історії країни.

Його історію розповідає Business Insider.

У грудні 2020 року чоловік вирішив пошукати цінні метали на землі в містечку Вінделєв. За кілька годин він викопав шматок погнутого металу в бруді.

"Я й гадки не мав, що це таке насправді, тож єдине, про що міг подумати - що то кришка від банки з консервованим оселедцем", - прокоментував Шиц знахідку золотого медальйона.

Як згодом виявилося, він натрапив на скарб у майже кілограм золота віком щонайменше 1500 років.

Місце знахідки ретельно досліджували понад пів року фахівці Музею Вайле і Національного музею Данії. Більшість знахідок - це медальйони, причому деякі завбільшки з таріль, а також золоті монети, браслети й підвіски.

Читайте такожВ Італії археологи знайшли останки дев'яти неандертальців (фото, відео)

Нагадаємо, у Національному музеї Данії виявили людські останки зі знаменитого кургану Б'єррінгхея, що належить до епохи вікінгів.

Як повідомляється, знайдені ще в 1868 році кістки із залишками тканин більше ста років вважалися втраченими. Ймовірно, через помилку працівників музею довгий час ці знахідки зберігалися в неправильно підписаній коробці.

Загальне збереження кісток виявилося поганим, жодна з них повністю не вціліла. Виділити ДНК з такого матеріалу виявилося неможливим. Однак вчені прийшли до висновку, що, швидше за все, останки належали двом дорослим чоловікам.