Науковці перевірили ефективність масок на хом'яках

Медичні маски допомагають з високою ймовірністю знизити безконтактну передачу вірусу від людини до людини, довели науковці.

Науковці з Університету Гонконгу довели високу ефективність медичних масок у боротьбі з коронавірусною інфекцією завдяки тесту на хом'яках.

Про це пише ВВ з посиланням на South China Morning Post.

Читайте такожНауковці переконані, що носіння маски може допомогти COVID-19 проникнути в мозок

З'ясувалося, що засоби індивідуального захисту допомагають значною мірою знизити безконтактну передачу вірусу.

В експерименті брали участь 52 хом'яки. Науковцями для проведення дослідів була споруджена спеціальна конструкція. У кожну з клітин з одного боку був поміщений один заражений коронавірусом хом'як, а з іншого — по три здорових. Також між клітинами дослідниками були встановлені вентилятори, які «поширювали» інфекцію від інфікованого гризуна здоровим. Крім того, між клітинами вчені помістили спеціальну «маскову перегородку».

Експерти провели три тести: в одному з них «маскова перегородка» ставилося біля кліток з зараженими тваринами, у другому — у клітин зі здоровими хом'яками, в третьому — зовсім не ставилося. Через тиждень після експерименту 10 з 15 здорових хом'яків, які перебували в клітинах без перегородок, заразилися коронавірусною інфекцією. При цьому в тих випадках, коли у клітин з зараженими тваринами були встановлені маски, інфекцію підхопили тільки 2 з 12 гризунів в протилежній клітці. Після того як в ході тесту перегородку помістили лише в клітини зі здоровими хом'яками, захворіли 4 з 12 гризунів.

Фахівці прийшли до висновку, що передача коронавірусу може знизитися на 50 відсотків при носінні медичних масок.

Раніше повідомлялося, що після огляду лікарів 26-річному бігунові з Уханя, Китай, була зроблена термінова операція у зв'язку з критичним станом легенів. На думку медиків, причиною події стало носіння маски під час пробіжок. Повідомляється, що чоловік поступив в лікарню зі скаргами на біль в грудях і брак повітря. Після огляду лікарів було встановлено, що його ліве легке було стисло на 90 відсотків, а його серце змістилося в праву частину тіла.

Читайте також: