Сонячні плями на піку активності: чим вони небезпечні для людей (відео)

Наразі Сонце дуже активне, там фіксуються сильні викиди енергії та плазми.

Пляма на Сонці, яку вчені назвали AR3311, привертає до себе увагу науковців зі всього світу. Вони стверджують, що її можна побачити за певних погодних умов навіть неозброєним оком.

Як йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1", через такі плями силові лінії магнітного поля Сонця починають змінюватися, що призводить до сильних викидів енергії та плазми. Так відбуваються сонячні спалахи та корональні викиди маси чи викиди плазми у космос. А це викликає на Землі геомагнітні бурі, які відчувають на собі метеозалежні люди.

За словами учених, пік активності може відбутися упродовж кількох днів, тому застерігають: щоб побачити це явище, варто використовувати спеціальне обладнання, бо через звичайні сонячні окуляри можна пошкодити зір - настільки сильними можуть бути ураження.

Лікар-офтальмолог Володимир Мельник каже, що Сонце - джерело випромінювання різних променів світла з різною довжиною хвилі. Пряме споглядання Сонця небезпечне, адже на центральній області сітківки розташовані елементи, які відповідають за якісний зір. Також підвищена сонячна активність не залишається непоміченою і нашим організмом, каже лікар.

Тож для захисту свого зору медики рекомендують не тільки окуляри, а й банально прислухатися до власного організму.

Магнітні бурі у червні 2023

У червні очікується п'ять магнітних бур. Перша з них очікується 2 червня, наступна - 10 і 16 червня. Ці бурі будуть одноденними і слабкими (4 бали).

Потім сильна буря потужністю 5 балів триватиме три дні поспіль - з 18 по 20 червня. В останній день місяця - 30 червня - потужність бурі складе 4 бали.

Вас також можуть зацікавити новини: