США заморозили активи Московського НДІ, причетного до розробки вірусного ПЗ

У США заморожуються всі активи Центрального науково-дослідного інституту хімії та механіки.

У США заморожуються всі активи Центрального науково-дослідного інституту хімії та механіки, фізичним і юридичним особам США забороняються будь-які ділові відносини з московським інститутом.

Як повідомляє Deutsche Welle, про це йдеться в заяві відомства.

Читайте такожСтоять за вірусом NotPetya: у США назвали імена офіцерів ГРУ, які влаштовували кібератаки по всьому світу

Шкідлива програма Triton

Санкції введені через причетність НДІ до розробки програми Triton, яку використовували для кібератак.

"Шкідлива програма Triton, в розробках відкритого вихідного коду відома також як TRISIS і HatMan, створена для цілеспрямованих атак на системи промислової безпеки", - наголошується в заяві.

Позиція Мінфіну США

У Мінфіні США заявляють, що у 2017 році програма використовувалася для кібератаки на розташоване в Саудівській Аравії нафтохімічне підприємство, а "контрольований Російською державою" інститут хімії та механіки надав підтримку хакерам "спеціалізованими інструментами".

Також в заяві підкреслюється, що у 2019 році розробники шкідливої програми Triton "перевіряли вразливість не менше 20 електроенергетичних підприємств в США".

У заяві підкреслюється, що адміністрація США продовжить "активно захищати життєво необхідну інфраструктуру США від будь-яких спроб завдати їй шкоди".

Суть конфлікту

24 жовтня 2020 року в ЗМІ з'явилася інформація про те, що США ввели санкції проти російської державної дослідницької установи за поширення шкідливого програмного забезпечення Triton. Фахівці назвали ці кібератаки "найнебезпечнішими з відомих загроз".

Triton або TRISIS і HatMan був спрямований на системи промислової безпеки та управління ними.

Ці системи забезпечують безпеку аварійного відключення виробничих процесів на об'єктах критичної інфраструктури з метою захисту життя людей.