Російські офіцери ГРУ, звинувачені у хакерських атаках на низку країн / фото fbi.gov

Міністерство юстиції США звинуватило шістьох російських хакерів — ймовірних офіцерів ГРУ — в кібератаках в Україні, США, Франції та Південної Кореї і зломі програмного забезпечення, який заподіяв збитків майже на 1 млрд доларів.

Про це повідомляє НВ з посиланням на Associated Press. 

Офіцери ГРУ причетні до кібератаки проти компаній в США, енергетичної системи України, організаторів Зимових Олімпійських ігор в Південній Кореї в 2018 році і учасників виборів президента Франції в 2017 році.

Відео дня

Хакери і їх спільники завдали шкоди комп’ютерним мережам по всьому світу. У США припускають, що саме вони стояли за атакою за допомогою вірусу-здирника NotPetya, від якого в 2017 році постраждали Україна, Західна Європа і США.

CNN пише, що підозрювані перебувають в Росії. Серед них Юрій Сергійович Андрієнко, Сергій Володимирович Детістов, Павло Валерійович Фролов, Анатолій Сергійович Ковальов, Артем Валерійович Очиченко і Петро Миколайович Пліскін.

На прес-конференції Мін'юсту США показали їхні фотографії. Вважається, що всі шестеро є членами хакерської групи Sandworm, яка стоїть за одними з найгучніших кібератак сучасності, — зокрема KillDisk і OlympicDestroyer, повідомляє Business Insider.

Читайте такожВеликобританія звинуватила Росію в підготовці кібератаки на Олімпіаду в Токіо

Атака вірусу NotPetya: хронологія подій

  • Атака вірусу NotPetya почалася в червні 2017 року. В Україні жертвами стали міністерства, банки, транспортні компанії, мобільні оператори, енергетичні підприємства і ЗМІ.
  • Вірусу, зокрема, піддалися сайт Міністерства внутрішніх справ, Секретаріату Кабінету міністрів, Державна фіскальна служба, «Нова пошта», «Укртелеком», «Ощадбанк», «Київенерго», заправки WOG, мобільний оператор «Київстар», магазини «Епіцентр» та багато інших. А в аеропорту «Бориспіль» перестало працювати табло.
  • Атаки відбувалися як у Києві, так і в інших містах. За фактом кібератаки поліція відкрила кримінальне провадження.
  • Раніше США, Британія та Австралія заявляли про відповідальність російських хакерів за вірус NotPetya. У липні Рада Європейського Союзу вперше задіяла механізм уведення санкцій за кібератаки. Санкції наклали проти чотирьох хакерів Головного розвідувального управління Росії. Їх вважають причетними до створення вірусів WannaCry і NotPetya, а також спробі кібератаки на Організацію із заборони хімічної зброї у 2018 році.