Телескоп NASA "Чандра" побачив космос наскрізь і показав його в новому світлі (фото)

За кожною дивовижною фотографією, зробленою вченими, стоїть власна астрономічна історія.

Космічна рентгенівська обсерваторія NASA під назвою "Чандра" вивела людство на новий рівень пізнання космосу, оскільки буквально бачить його наскрізь в рентгенівському випромінюванні.

Поєднуючи знімки, зроблені "Чандрою", з фотографіями в інших хвильових діапазонах, астрономи змогли в кольорі і високій роздільній здатності розглянути віддалені космічні об'єкти в динаміці, повідомляє Бі-бі-сі.

Знімки, які були поєднані з фотографіями "Чандри", зробили оптичні і радіотелескопи, що покривають майже весь спектр. За кожною дивовижною фотографією, зробленою вченими, стоїть власна астрономічна історія.

Симбіотична зірка [клас подвійних зірок] R Aquarii в сузір'ї Водолія (представлена фіолетовим кольором на рентгенівському знімку телескопа "Чандра" і червоним з блакитним - на фото телескопа "Хаббл") - це насправді союз білого карлика і червоного гіганта, що злилися в смертельному танці за 650 світлових років від Землі. Кінець гіганта вже близький: зірка втратила більшу частину своєї маси і тепер пульсує в агонії з яскравістю, що в тисячу разів перевищує яскравість Сонця.

Читайте такожУ НАСА показали нові знімки останків зірок, які вибухнули (фото)

Білий карлик - по суті вже мрець, він витратив все своє ядерне паливо і тепер немов зомбі висмоктує матерію гіганта, тому на його поверхні час від часу відбуваються термоядерні вибухи жахливої сили. Вони викидають цю матерію ще далі в космос.

Кассіопея А, яка знаходиться "всього" в 11 тис. світлових років від нас - це один з найбільш вивчених космічних об'єктів Чумацького Шляху.

На фото залишків супернови, чим, власне, і є Кассіопея А, поєднані рентгенівські знімки "Чандри", дані групи радіотелескопів в США Надвелика антенна решітка (темно-фіолетовий, блакитний і білий), і результати оптичних спостережень телескопа "Хаббл" (помаранчевий колір).

Знімки в різних діапазонах дають уявлення про те, що відбувається всередині  хмари, яка розширюється, і яка складається із залишків мертвої зірки.

На цьому знімку видно відразу два різних ефекти, вироблених мертвою зіркою PSR B2224 + 65. Рожевий шлейф - це рентгенівське випромінювання, яке випускають полюси нейтронної зірки-пульсара. Джерело випромінювання - ядро пульсара, що стиснулося в результаті гравітаційного колапсу.

Але PSR B2224 + 65 - це ще й тікаюча зірка, тобто зірка, яка рухається з аномально високою швидкістю (близько 1600 км за секунду) по відношенню до навколишнього міжзоряного середовища. Цей рух сам створив унікальне міжзоряне середовище, яке нагадує з вигляду гітару, так що астрономи навіть назвали це явище Туманністю гітари.

Одними з найбільш "густонаселених" космічних об'єктів у Всесвіті вважаються скупчення галактик. У таких скупченнях можуть бути тисячі галактик, що взаємодіють одна з одною завдяки гравітаційним силам.

Абель 2597 - одне з таких скупчень, розташованих приблизно за мільярд світлових років від Землі, і саме багатохвильова астрономія допомогла вченим краще зрозуміти, як поводиться надмасивна чорна діра, розташована в центральній галактиці цього скупчення.

Астрономам вдалося зафіксувати, як ця діра викидає гарячі фонтани молекулярного газу, який у міру охолодження під впливом гравітаційних сил засмоктується назад в чорну діру.

А на цьому знімку видно дві галактики, що злилися в одну під назвою NGC 4490, або галактика Кокон. Коли Кокон зняли в різних хвильових діапазонах, астрономи виявили в його центрі відразу два ядра - дві надмасивних чорних діри, одну з яких можна виявити у видимому оку діапазоні, а друга помітна тільки в інфрачервоному.

Подвійне ядро - це і є результат злиття двох галактик, але і це теж не назавжди. Рано чи пізно чорні діри зіллються в одну, утворивши справжнього монстра.

Вас також можуть зацікавити новини: