Вчені виявили екзопланету, на якій може бути життя

Передбачається, що поверхня цієї екзопланети покрита океаном.

Вчені за допомогою космічного телескопа Вебба досліджували екзопланету, на якій може бути життя. Про це повідомляє Space.com.

Так звана планета хайсова K2-18 b приблизно вдвічі більша за Землю й обертається в зоні проживання зірки, розташованої за 120 світлових років від нашої Сонячної системи.

Як повідомляється, телескоп Джеймса Вебба (JWST) виявив докази молекул на основі вуглецю в атмосфері передбачуваного океанічного світу.

Позасонячна планета або екзопланета, відома як K2–18 b, є привабливою мішенню для астрономів у пошуках життя за межами Сонячної системи. Попередні дослідження показали, що планета може бути покрита водою - важливим інгредієнтом для життя.

Також нове дослідження показало сліди вуглекислого газу і метану в атмосфері екзопланети і відсутність аміаку, що, ймовірно, вказує на наявність водного океану в атмосфері, багатій воднем.

Окрім виявлення молекул вуглецю, результати JWST також показали можливу присутність чогось потенційно більш цікавого в атмосфері K2–18 b.

Здається, космічний телескоп виявив диметилсульфід, який на Землі виробляється лише як побічний продукт життя, в основному створений фітопланктоном.

На даний момент вчені з обережністю ставляться до цього виявлення, оскільки воно набагато менш достовірно, ніж присутність молекул вуглецю. Навіть якщо на планеті є океан з рідкою водою і атмосфера, що містить молекули вуглецю, це не обов'язково означає, що на ній є життя або що екзопланета взагалі може підтримувати живі істоти.

Ширина планети приблизно в 2,6 рази більша за Землю, а це означає, що її внутрішня частина містить лід високого тиску, схожий на Нептун, але з тоншою атмосферою та поверхнею океану. Це означає, що на планеті може википати рідка вода, що робить її океани занадто гарячими для життя.

Життя на Марсі - що відомо

Як повідомляв УНІАН, марсохід Perseverance виявив важливі зразки в дельті стародавньої річки на Червоній планеті. Вони допоможуть визначити, чи існувало коли-небудь життя на Марсі.

За словами вчених, вивчені скелі на Марсі мають дуже високу концентрацію органічних речовин.

Вас також можуть зацікавити новини: