Учені відтворили найдавніший у світі штучний пігмент

Отримати такий самий відтінок, як і у єгипетського синього, виявилося не так і просто.

Вченим вдалося відтворити найдавніший у світі синтетичний пігмент - єгипетський синій. Це великий крок уперед в археології та науці про збереження культурної спадщини, пише Interesting Engineering.

Науковці з Університету штату Вашингтон разом із колегами з Музею природничої історії Карнегі та Смітсонівського інституту експериментували з різною сировиною та часом нагрівання, щоб створити 12 рецептів пігменту, оскільки він мав різні відтінки.

У виданні зазначили, що стародавні єгиптяни і римляни використовували єгипетський синій як замінник дорожчих матеріалів, таких як лазурит і бірюза, під час забарвлення дерева, каменю і пап'є-маше. Однак отримати пігмент із таким самим кольором виявилося дуже важко.

У своєму дослідженні вчені розповіли, що унікальний пігмент має оптичні, магнітні та біологічні властивості. Вона випромінює світло в ближній інфрачервоній частині електромагнітного спектра, яке невидиме неозброєним оком.

Автор дослідження Джон Макклой поділився, що в основі проєкту лежить не тільки алхімічний блиск єгипетського синього, а й прагнення вчених показати, як сучасна наука розкриває приховані історії давньоєгипетських предметів.

У рамках дослідження було створено різні суміші діоксиду кремнію, міді, кальцію і карбонату натрію. Цей матеріал нагрівали при температурі близько 1000 градусів Цельсія від однієї до 11 годин.

У виданні додали, що після охолодження вчені вивчили пігменти за допомогою сучасних методів мікроскопії та аналізу. Дослідники помітили, наскільки різноманітним був цей пігмент.

Ба більше, з'ясувалося, що для отримання потрібного відтінку потрібно використовувати лише 50% компонентів синього кольору. За словами вчених, отриманий матеріал може використовуватися в різних галузях.

Учені відтворили 5000-річний рецепт приготування хліба

Раніше в Туреччині вчені взялися відродити 5000-річний рецепт хліба, який був заритий під порогом нещодавно збудованого будинку в ранньому бронзовому столітті. Тепер же археологи відкопали його.

Зазначається, що хліб готували з борошна грубого помелу з полби, стародавнього сорту пшениці, насіння сочевиці та листя невідомої рослини.

Вас також можуть зацікавити новини: