
Буряк вважається невибагливою культурою, виростити його на своєму городі може кожен. Вимог до догляду особливих немає, однак якщо вам не хочеться, щоб овоч у підсумку був гірким і жорстким, дізнайтеся, як посилити смак буряка в процесі дозрівання.
Від чого залежить смак буряка і чому він гірчить
Ті, хто не знає, як виростити смачний буряк, роблять низку помилок, через які потім розчаровуються в урожаї. Звісно, смак овоча залежить від сорту і якості насіння, але і метод вирощування, і догляд відіграють не останню роль.
Буряк може вирости гірким, якщо:
- не отримав достатньо вологи, особливо в спекотне літо;
- ріс на глинистому ґрунті;
- не вистачило калію, кальцію, фосфору і натрію;
- ви не проріджували посіви.
Незважаючи на невибагливість культури, необхідно і їй створювати сприятливі умови. Як уже було сказано, буряк не сприймає глинистих і надто щільних ґрунтів - плоди можуть вирости дрібними і жорсткими. Землю з високим рівнем кислотності також не треба використовувати під буряк, інакше культура ростиме дуже повільно і гірше засвоюватиме всі підживлення. На смак коренеплоду впливає і час збору врожаю - якщо запізнилися, то "переросток" навряд чи буде солодким.
Що потрібно зробити, щоб буряк виріс солодким
Є кілька способів, як виростити солодший буряк. Насамперед, звичайно, потрібно врахувати всі перераховані вище нюанси, але далі керуємося інструкцією.
Вам необхідно ретельно розпушити ґрунт перед тим, як висаджувати буряки, якщо ґрунт глинистий або піщаний, то додати до нього компост, що перепрів. Далі необхідно заміряти кислотність, щоб зрозуміти рівень. Якщо він занадто високий, треба розкислювати - додавати золу або доломітове борошно, занадто низький - щавлеву або лимонну кислоту. Після висадки буряка догляд не закінчується - весь час, поки культура росте, землю необхідно постійно розпушувати, щоб на поверхні не утворювалася кірка.
Що любить буряк на грядці - це натрій, і про це важливо не забувати. Саме ця речовина вимивається дощем особливо швидко, тому коли коренеплоди наливатимуться, потрібно поливати посадки розчином солі (1 ст. л. на відро води), забезпечуючи буряк натрієм.
Також сприятливо на смак майбутнього врожаю впливає і сульфат калію, якраз ця речовина робить буряк солодшим і соковитішим. Добриво можна купити в магазині, а потім розвести в пропорції 20 грамів підгодівлі на відро води.
Шанувальникам органічних добрив вартопридивитися до деревного попелу і настою коров'яку - вони покращують обмінні процеси в ґрунті і прискорюють вбирання корисних речовин. Поки росте бадилля, використовуйте коров'як - кілограм на відро води, настояти десять днів, потім розбавити в пропорції 1:10 і поливати. Коли почнуть формуватися плоди, беріть золу - одна склянка на відро води. До речі, попіл не тільки допомагає буряку, а й ґрунту, трохи розкислюючи його. Такі нехитрі способи допоможуть вам домогтися багатого і якісного врожаю.